Facebook Pixel

3 handige tips voor het gebruik van blusdekens!

Vuur kan zich razendsnel verspreiden. Van dat gevaar zijn we ons allemaal bewust. Maar weet u ook wat u moet doen op het moment dat er brand uitbreekt? In dit artikel geven we een aantal handige tips voor het gebruik van een blusdeken. Blusdekens zijn een van de handigste, eenvoudigste en meest veiligste manieren om een brand in de kiem te smoren. Maar dat is wel op voorwaarde dat degene die de blusdeken gebruikt, weet wat hij of zij moet doen!

Wanneer gebruikt u een branddeken en op welke manier? Wat moet u doen – en vooral, wat moet u niet doen om onnodig gevaar te voorkomen?

Hoe gebruikt u een blusdeken?

Een blusdeken is een effectieve manier om een beginnend vuur te blussen. Het kernidee is dat u de deken, die gemaakt is van speciaal materiaal, over het vuur heen gooit. Op die manier stopt de toevoer van zuurstof, en stopt de brand.

Blusdekens zijn bedoeld voor het bestrijden van beginnende vuurhaarden, vooral in kleine ruimtes. Ook voor het beschermen van personen is de blusdeken uitermate geschikt.

Tip #1: Bescherm eerst uzelf

Een branddeken is eenvoudig te begrijpen en goed te hanteren voor iedereen. Maar als er brand uitbreekt, is de kans groot dat u in paniek raakt. Goed gebruik van de blusdeken is in die omstandigheden lastiger.

De belangrijkste tip bij brand is altijd om in eerste instantie uzelf te beschermen. Met een branddeken betekent dat: wikkel de deken om uw eigen handen, zodat u geen brandwonden oploopt als u de deken op de brandhaard legt.

Tip #2: Goed gebruik van de branddeken

Een blusdeken neemt zuurstof weg van het vuur. Om dat succesvol te doen, moet de deken de vlammen volledig bedekken. Lukt dat niet, dan is de brand te groot om met een branddeken succesvol te blussen.

Het duurt even voordat een vuur uitdooft. Weersta de verleiding om de vuurdeken te snel op te tillen. Op die manier kan er weer zuurstof bijkomen, en blijft de brand woeden. Laat de deken minstens een half uur liggen.

Tip #3: Gebruik een blusdeken om personen te beschermen

Een blusdeken kan ook worden gebruikt om een persoon te beschermen of te blussen. Als u de deken op die manier gebruikt, wikkelt u de gehele deken van boven naar onder om de persoon heen. Belangrijk is dat u daarbij het hoofd vrijlaat.

De deken doet de vlammen uitsterven. Voorzichtig van boven naar beneden wrijven helpt daarbij. Nadat de vlammen zijn gedoofd, kunt u het slachtoffer zo snel mogelijk koelen met water.

Meer weten over het gebruik van blusdekens?

Wilt u meer weten over het gebruik van blusdekens, brandveiligheid of wilt u branddekens aanschaffen voor bij u thuis of voor op kantoor? Zoek dan contact met ons. Wij assisteren u graag.