Facebook Pixel

Hoe gebruikt u een brandslanghaspel? 3 tips


Een brandslanghaspel gebruiken spreekt voor zich. Dat is een belangrijk uitgangspunt, want in een noodsituatie moet iedereen snel en veilig aan de gang kunnen met een blusser. De haspels zijn daarom zo ontworpen dat het direct duidelijk is hoe ze gehanteerd moeten worden.

Toch kan het geen kwaad om goed geïnformeerd te zijn over hoe een brandslanghaspel gebruikt moet worden. Als u hem moet gebruiken, is een brandslang levensreddend. Daarom geven we u een aantal tips over hoe u een brandslanghaspel gebruikt. Het kan geen bepaald kwaad om goed te weten hoe daarmee om moet gaan!

Brandhaspel gebruiksaanwijzing: 3 handige tips

Waar vindt u de brandslanghaspel? Hoe en wanneer kunt u de haspel inzetten, en hoe zit het met onderhoud? We geven de tips die u nodig heeft om de haspel op een verantwoorde manier te gebruiken.

Tip #1: De juiste plek

Plaatsing is erg belangrijk als het om brandblussers draait. Een brandslanghaspel heeft een flink bereik, en is in principe bedoeld om ieder punt in het gebouw te bereiken. Omdat de haspel op de waterleiding is aangesloten, kan die lang blijven blussen.

Wat is de beste plek om de haspel op te hangen? Vaak is de haspel dicht bij een nooduitgang te vinden. Dat is een strategisch handige plek: als het niet lukt om de brand te blussen, kan de persoon via de nooduitgang vluchten. Bij gebruik van de haspel is het belangrijk dat de slang niet door brandwerende deuren gelegd hoeft te worden: die deuren moeten namelijk weer gesloten worden, om verspreiden van de brand tegen te gaan.

Tip #2: Gebruik van de brandslanghaspel

De brandslaghaspel hangt aan de wand en kan worden uitgerold. Dat kunt u het best een keer gecontroleerd oefenen. Het gebruiken van de brandslanghaspel is verder vanzelfsprekend. Belangrijk is wel om te weten dat het gebruik van water alleen geschikt is voor het blussen van brandend hout, papier of textiel – en dus niet van elektrische branden.

Tip #3: Regelmatig onderhoud

Het onderhoud van de haspel dient regelmatig plaats te vinden. Een onderhoudsbedrijf kan controleren of de haspel goed en betrouwbaar werkt, en of de waterdruk naar behoren is ingesteld. Vergeet niet: jaarlijks onderhoud is gebruikelijk!

Contact

Wilt u meer weten over brandslanghaspels? Of heeft u vragen over het gebruik van deze levensreddende blusmiddelen? U kunt altijd contact met ons opnemen. We vertellen graag alles over brandslanghaspels, en zorgen dat er ook bij u een veilige brandblusser klaar hangt.