Facebook Pixel

Rookmelder in de keuken? Houd rekening met 3 zaken

Het gezegde “waar rook is, is vuur” is vaak waar. Rookmelders in huis zijn dan ook van levensbelang omdat u zo voorkomt dat u te laat opmerkt dat er rook en dus mogelijk vuur in huis is. Zodra er rook gedetecteerd wordt, gaat het alarm van de rookmelder af, waardoor u in geval van nood tijdig de woning kunt verlaten. Wilt u de rookmelder in de keuken ophangen? Houd dan rekening met deze 3 zaken.

 

Zo werkt een rookmelder

Allereerst is het handig om te weten hoe een rookmelder werkt. Zodra een rookmelder een verdikking van de lucht waarneemt, gaat deze af. Dit kan gedetecteerd worden door geladen deeltjes uit te zenden of door lichtbundeltjes uit te stralen die via een cel weer worden opgevangen. Op het moment dat er rook in de lichtbundeltjes komt, wordt het licht deels geabsorbeerd of verstrooid en ervaart de rookmelder dit als rook. Het is altijd het beste om de rookmelders aan het plafond op te hangen omdat rook opstijgt. Ook verzamelt de rook zich hier waardoor de rookmelder dit niet kan missen.

 

Rook en condens in de keuken

In de keuken komt veel rook en condens vrij bij het koken. Hierdoor kan een optische rookmelder, die werkt op basis van infrarood met een lichtgevoelige cel, onterecht alarm slaan. Wanneer u een rookmelder in de keuken op wilt hangen, kiest u beter voor een thermische rookmelder omdat deze pas afgaat bij een plotselinge stijging in temperatuur. Dit wordt ook wel een hittemelder genoemd. Een hittemelder gaat af wanneer er een temperatuur van 60˚C of meer wordt gemeten.

 

Plaatsing van de rookmelder in de keuken

Hang de rookmelder in de keuken zo ver mogelijk weg van het fornuis en de oven. Zo voorkomt u dat deze onnodig alarm slaat op het moment dat u aan het bakken en braden bent. De beste plekken voor rookmelders zijn de plaatsen waar de weg vrij moet zijn om de woning te kunnen verlaten, zoals bij het trapgat, op de overloop en in de hal. Ook moet er op iedere verdieping in huis een rookmelder hangen en valt het voor extra veiligheid aan te raden om ook iedere slaapkamer van een rookmelder te voorzien. 

 

Gaat het alarm toch af omdat u iets aan hebt laten bakken? Dan is het handig om altijd een bezem of een lange stok in de keuken te hebben zodat u het valse alarm uit kunt schakelen. Ook scheelt het om een raampje open te zetten bij het koken en de afzuigkap aan te zetten, zodat er zo min mogelijk rook opstijgt naar het plafond.

 

Een rookmelder voor de keuken kopen? Bestel eenvoudig online

Wij hebben alles in huis voor uw brandveiligheid. Naast het bestellen van rookmelders kunt u ook een kijkje nemen bij brandblussers, blusdekens en meer. Voor meer informatie over de juiste rookmelders kunt u altijd contact opnemen met onze veiligheidsexperts.