Facebook Pixel

Waarom een verdeelstuk onmisbaar is bij het blussen van een brand!

 

We hopen dat u het nooit hoeft mee te maken dat u brand in eigen huis hebt, maar het is toch goed om het een en ander te weten van het blussen van een brand. U kunt immers maar beter goed voorgelicht zijn. Daarom leggen we deze keer uit waarom een verdeelstuk belangrijk en zelfs onmisbaar is bij het blussen van een brand.

Wat is een verdeelstuk?

Wat is een verdeelstuk precies? Het woord zegt het al een klein beetje: het verdeelt. In het geval van een verdeelstuk voor bij een brandblusser zal hij het water verdelen. Het wordt gebruikt om verschillende slangen op verschillende ingangen van een pomp aan te sluiten. Mocht er in het geval van een brand maar een pomp in de buurt zijn, dan kunt u alsnog met een verdeelstuk meerdere slangen hierop aansluiten. Perfect om de brand zo snel mogelijk onder controle te krijgen en te doven.

Storzkoppeling

Een verdeelstuk wordt ook wel een storzkoppeling genoemd. Guido Storz, een man afkomstig uit Duitsland, heeft in 1882 patent aangevraagd op de koppeling die hij heeft uitgevonden. Storz was een architect die destijds bij een brand de moeilijkheden zag die kwamen dankzij het werken met schroefkoppelingen. Zijn ontwerp werd in 1936 het standaard type koppeling dat gebruikt werd in Duitsland.

Een verdeelstuk heeft meerdere ingangen

Er bestaan verschillende soorten verdeelstukken met variërend één tot vier ingangen. Dat betekent dus dat u er een tot vier slangen op kunt aansluiten. Tussen de ingangen is een klep aangebracht die ervoor zorgt dat het niet mogelijk is voor het water om via een andere weg te stromen op het moment dat er slechts een slang is aangesloten op een verdeelstuk met meerdere ingangen. Zo gaat er geen water en kracht verloren. Mocht u dus een verdeelstuk hebben met vier ingangen, dan hoeft u geen een extra aan te schaffen met minder ingangen. Het is daarom handig om een verdeelstuk te kopen met minimaal drie ingangen.

NOK-afstand

Er zijn verdeelstukken met ook verschillende NOK aansluitingen, zoals 52, 66, 75 en 81. Mocht het nodig zijn, dan zijn er ook wel verdeelstukken te koop met een grotere NOK aansluiting. Met een nokafstand wordt de afstand tussen de binnenkant van de tussenliggende nokken bedoeld. De meeste brandweerkorpsen gebruiken over het algemeen verdeelstukken met de NOK aansluitingen van 52 en 75. Deze zijn namelijk zeer gemakkelijk onderling te koppelen.

Mocht u vragen hebben over verdeelstukken of andere onderdelen van een brandblusser? Neem contact met ons op en wij zorgen dat u  de juiste informatie van ons krijgt.