Facebook Pixel

Rookmelders verplicht in 2022

Per 1 juli 2022 is het in Nederlandse woningen verplicht om op iedere verdieping een rookmelder te hebben. Dit is niet alleen belangrijk voor uw eigen veiligheid, u riskeert daarnaast ook een boete of problemen met de verzekering als u niet aan de nieuwe regelgeving voldoet. Zorg er dus op tijd voor dat uw woning is voorzien van de juiste rookmelders. Op deze pagina vertellen wij u er alles over.

Waarom zijn rookmelders verplicht?

De Nederlandse brandweer registreert gemiddeld 4.500 woningbranden per jaar, de meeste slachtoffers vallen hierbij in de nacht. Dit komt omdat ons reukvermogen ’s nachts niet goed werkt en er hierdoor veel rook ingeademd wordt. Om dit te voorkomen is het belangrijk uw woning te voorzien van voldoende rookmelders. Rookmelders zijn brandpreventie middelen die rook in uw woning meteen detecteren en u op tijd alarmeren.

Wat houdt de nieuwe rookmelder verplichting in?

Sinds 2003 zijn rookmelders al verplicht bij nieuwbouwwoningen, maar per 1 juli 2022 gaat deze plicht ook gelden voor bestaande bouw. Wanneer u al werkende rookmelders heeft hangen op elke verdieping in uw huis, heeft deze wetswijziging geen gevolgen voor u. Is dit echter niet het geval, dan raden wij ten zeerste aan om rookmelders aan te schaffen.  

Op iedere verdieping waar gewoond wordt moet een goedgekeurde rookmelder hangen. Een uitzondering hiervan zijn zolders en kelders die niet als verblijfsruimte dienen. Besloten ruimtes (zoals gangen) waar een vluchtroute doorheen loopt moet overigens wel weer voorzien zijn van een rookmelder.

Ook in huurwoningen zijn rookmelders vanaf 2022 verplicht, de huiseigenaar of huurbaas is verantwoordelijk voor het aanschaffen en vervangen van de rookmelders.

Aan welke eisen moeten rookmelders voldoen?

Een rookmelder moet voldoen aan een goed geluidssignaal, een tijdige detectie van rook en een eenvoudige montage. Om dit te kunnen waarborgen zijn er verschillende normen en keurmerken waaronder:

  • De Europese NEN-14604 norm
  • De Europese NEN-2555 norm (bij rookmelders op netstroom)
  • Een CE-keurmerk

Bekijk het assortiment van Brandblusser XL voor alle geschikte rookmelders.