Facebook Pixel

Hoe maak ik mijn rookmelder schoon? | Brandblusser XL

Tips voor het schoonmaken van uw rookmelder

Om rookmelders te allen tijde goed te laten functioneren, moeten deze regelmatig schoongemaakt worden. Dit is niet alleen essentieel voor de veiligheid van u en uw gezin, maar zorgt er daarnaast ook voor dat u niet midden in de nacht wakker schrikt van een vals alarm. In dit blogartikel vertellen wij hoe u een rookmelder het best kunt schoonmaken.

Waarom is een schoonmaak nodig?

We weten allemaal dat stof zich ophoopt op oppervlakken die niet regelmatig gezogen of gepoetst worden. Hetzelfde geldt voor een rookmelder: na verloop van tijd ontstaat er een laagje stof aan de binnen -en buitenkant van het apparaat. Dit laagje stof zorgt ervoor dat de rookmelder minder goed functioneert en onterechte meldingen kan geven. Niemand zit er natuurlijk op te wachten dat het alarm midden in de nacht onnodig af gaat, maar het is nog erger wanneer de rookmelder niet afgaat wanneer er écht sprake is van brand. Om deze reden is het ontzettend belangrijk om rookmelders regelmatig schoon te maken.

Het schoonmaken van de rookmelder

Maak de rookmelder één keer per maand schoon met een vochtige doek. Pak daarnaast twee keer per jaar de stofzuiger erbij om de binnen en buitenkant van de rookmelder stofvrij te maken. Hiervoor dient u de rookmelder los te draaien. Voor het schoonmaken met de stofzuiger kunt u het beste een opzetstuk met een zacht borstelgedeelte gebruiken. Hierna kunt u de rookmelder weer bevestigen aan het plafond. Vergeet niet om deze vervolgens te testen met de testknop.

Door de rookmelder regelmatig schoon te maken verkleint u de kans op een vals alarm of een niet-werkende sensor. Het schoonmaken van de rookmelder kost slechts enkele minuten van uw tijd en draagt bij aan de veiligheid van u en uw gezin.

Belangrijke schoonmaaktips

Let op: niet alle producten zijn geschikt voor het schoonmaken van je rookmelder. Sterker nog, ze kunnen uw rookmelder zelfs beschadigen. Maak bij het schoonmaken in ieder geval geen gebruik van reinigingsmiddelen of oplosmiddelen. Spuit daarnaast geen chemische producten zoals luchtverfrisser of haarlak bij de rookmelder. Tot slot is het belangrijk dat er geen water in de rookmelder komt, gebruik dus niet te veel water op de vochtige doek.

Op zoek naar een rookmelder?

Voor meer informatie over het schoonmaken of bestellen van rookmelders kunt u contact opnemen met onze veiligheidsexperts. Heeft u nog geen rookmelder of bent u toe aan een nieuwe? Brandblusser XL heeft alles in huis voor uw brandveiligheid. Naast rookmelders kunt u ook een kijkje nemen tussen onze brandblussers, blusdekens en meer.