Facebook Pixel

Is een brandblusser voor in de auto verplicht of niet?

Dat brandblussers verplicht zijn in openbare ruimtes, weten we inmiddels wel. Maar hoe zit het met een brandblusser in de auto? Is deze verplicht en hoe ga je hier mee om? In dit artikel geven wij antwoord op deze vragen.  

Is een brandblusser verplicht?

Hoewel het in België verplicht is om een brandblusser in de auto te hebben, is dit in Nederland niet het geval. Pas wanneer u in een vrachtwagen rijdt, is het verplicht om een brandblusser van 6 kg aan te schaffen. Een vrachtwagenchauffeur moet namelijk in staat zijn om zijn eigen lading te kunnen blussen.  

Ook al is een brandblusser in de auto niet verplicht in Nederland, het is altijd verstandig om er wél een te hebben. Hiermee stelt u zichzelf en anderen in veiligheid in het geval van nood. U kunt er letterlijk levens mee redden.

Waar plaats ik een brandblusser in de auto?

Een brandblusser dient binnen het handbereik van de bestuurder geplaatst te worden. Een logische plek hiervoor is onder de passagiersstoel. Daarnaast hoort de brandblusser in de auto verplicht in een beugel vast te zitten, zodat deze niet alle kanten op kan schieten.

Hoe werkt een brandblusser in de auto?

Is er sprake van brand? Dan is het tijd om actie te ondernemen en de volgende stappen te uit te voeren.  

1. Breng uzelf en alle inzittenden in veiligheid

Schakel de motor van uw auto uit en pak de brandblusser. Ontgrendel de motorkap en houd alle ramen en deuren zo goed mogelijk gesloten. Laat alle passagiers uitstappen en zorg dat iedereen op een veilige afstand van de brand staat.

2. Ontgrendel de brandblusser

Ontgrendel de brandblusser door de veiligheidspin uit het handvat te trekken. De veiligheidspin zorgt ervoor dat de brandblusser niet per ongeluk afgaat in de auto.

 3. Test het toestel

Vlieg niet als een gek op de brand af, maar test de brandblusser voordat u begint met blussen. Dit kunt u doen door de slang op de grond te richten en er kort in te knijpen.

4. Blussen

Richt de slang vervolgens op de brandhaard. Blus zowel van links naar rechts, als van boven naar beneden. Het is belangrijk dat dit rustig en gericht gebeurt.

Is er sprake van brand onder de motorkap? Open deze dan niet volledig, maar richt de blusser door de kleine opening. Hierdoor krijgt de brand minder kans om te ontsporen.

Welke brandblusser is geschikt voor in de auto?

De ruimte in een auto is beperkt, u hoeft dan ook geen brandblusser voor grote branden aan te schaffen. Wij raden een brandblusser van handformaat aan. Wilt u graag hulp bij het uitzoeken van een geschikte brandblusser voor in de auto, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze.