Facebook Pixel

Wat is de blussende werking van een poederblusser?

Beginnende branden blust u met een brandblusser. Echter zijn niet alle branden hetzelfde, daarom bestaan er verschillende soorten brandblussers. De poederblusser is één van die brandblussers. Met behulp van blusmiddel, in de vorm van poeder, wordt de brand vaak snel gedoofd. Maar wat is precies de blussende werking van een poederblusser? In dit artikel leggen we het u uit.

Hoe werkt bluspoeder?

Vuur heeft zuurstof nodig om te kunnen branden. Wat bluspoeder doet, is de brandhaard van de zuurstof afsluiten. Bluspoeder bestaat uit vermalen zout dat een reactie aangaat met de brandende stof, hierdoor verstikt het vuur en zal het vervolgens doven. Hoewel poederblussers over een flinke capaciteit beschikken, zijn ze voornamelijk geschikt voor het blussen van beginnende branden.

De voordelen van poederblussers

Wist u dat de blussende werking van een poederblusser zes keer zo krachtig is als een CO2 blusser? Het is dan ook niet gek dat poederblussers de meest verkochte brandblussers zijn. Hiernaast heeft het nog enkele andere voordelen:

 

 • Het kan branden blussen van brandklasse A, B en C
 • Ze zijn niet vorstgevoelig.
 • Ze zijn niet elektrisch geleidend.
 • Het poeder is droog, waardoor de brandblusser niet kan roesten.
 • Poederblussers zijn relatief goedkoop.

 

Het enige nadeel is dat poederblussers veel nevenschade veroorzaken. Bij het blussen komt er namelijk een grote hoeveelheid poeder vrij, dit poeder is ontzettend fijn en kruipt in alle gaten en kieren. Het is lastig om het poeder te verwijderen en daarnaast beschadigt het elektronische apparatuur. De poederblusser is daarom vooral geschikt wanneer een brand snel geblust moet worden en de nevenschade niet van belang is.

De bediening

Een poederblusser is makkelijk te bedienen. Allereerst is het belangrijk om te weten dat de poederblusser is voorzien van een borgpen, deze voorkomt dat de poederblusser per ongeluk wordt gebruikt. Gebruik de poederblusser aan de hand van de volgende stappen:

 

 • Verwijder de borgpen.
 • Druk de knop bovenop de poederblusser in.
 • Test de poederblusser door kort de afsluiter in te drukken.
 • Knijp de afsluiter aan het einde in.
 • Ga op twee meter afstand van de vuurhaard staan en richt de straal op de vlammen, let op dat u altijd met de wind mee
 • Let goed op of de vlammen werkelijk zijn gedoofd.

Poederblusser in huis halen

Poederblussers zijn uitstekend geschikt voor het blussen van de meeste branden. Zowel vaste stoffen als vloeistoffen, elektra en gas branden kunnen hiermee gedoofd worden. Wilt u graag hulp bij het aanschaffen van een poederblusser? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag. Ook als u een ander soort brandblusser wilt kopen bent u bij ons aan het juiste adres. Brandblusser XL is dé specialist in brandblussers.