Facebook Pixel

Brandblusser ontploft: feiten, mythen en hoe u dit kunt voorkomen

Misschien heeft u wel eens verhalen gehoord over een ontploffende brandblusser. Terwijl zo’n brandblusser uw veiligheid (en die van anderen in het pand) juist zou moeten verhogen, is een ontploffende brandblusser een gevaar voor uw veiligheid. Maar hoe zit dit precies? Kan een brandblusser ontploffen en hoe kunt u dit voorkomen? We zetten de feiten en mythen voor u op een rijtje.

Kan een brandblusser ontploffen?

In theorie is het mogelijk dat een brandblusser ontploft. In de praktijk zijn er ook enkele verhalen bekend over ontploffende brandblussers. Maar hierbij is het goed om op te merken dat dit enkel bij hoge uitzondering kan gebeuren. Brandblussers die ontploffen zijn altijd (ver) over de datum en/of hebben last van een productiefout. Ook zijn oudere brandblussers vaak minder goed beveiligd dan nieuwe brandblussers. Dus ja, een brandblusser kan ontploffen maar de kans dat dit gebeurt is gelukkig erg klein.

Voorkomen dat een brandblusser ontploft

Brandblussers zijn erg belangrijk. De extreem kleine kans dat er eentje kan ontploffen is daarom zeker geen reden om geen brandblussers aan te schaffen. Met het juiste onderhoud kun je de veiligheid van uw brandblussers nog beter garanderen. Zo is het belangrijk om uw brandblussers regelmatig te laten keuren. Binnen bedrijven is zo’n periodieke keuring zelfs verplicht. Particulieren zijn dit niet verplicht, maar ook voor hen is een brandblusser keuren een goed idee. 

 

Daarnaast is het verstandig om zelf regelmatig even naar de brandblusser te kijken. Als de brandblusser een drukmeter heeft, moet deze altijd in het groen staan. En bij poederblussers is het verstandig om de blusser eens per jaar ondersteboven te houden. Zo komt het poeder los van de bodem en werkt de blusser weer optimaal. Check ook altijd de houdbaarheidsdatum van de brandblusser. Als de houdbaarheidsdatum verstreken is, is het altijd veiliger om de brandblusser af te voeren en een nieuwe te installeren. Verklein op deze manieren de kans dat je brandblusser ontploft.  

Waardevolle adviezen over brandblussers

Goede brandblussers kunnen de veiligheid flink verhogen en ontploffen echt maar zelden. Maar niet voor elke situatie zijn dezelfde brandblussers geschikt. Bent u op zoek naar goede brandblussers voor in uw bedrijf of thuis? Dan helpen we u bij Brandblusser XL graag verder. Twijfelt u over welk type brandblusser u nodig heeft? Of wilt u graag uw brandblusser(s) laten keuren? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Neem contact met ons op en we helpen u graag verder bij het verhogen van de veiligheid in uw onderneming of huis.