Facebook Pixel

Is een brandblusser verplicht in een vrachtwagen?

We vallen maar meteen met de deur in huis: het is in Nederland verplicht om een brandblusser in de vrachtwagen te hebben. Een chauffeur moet namelijk in staat zijn om zijn eigen lading te blussen. Maar waar plaatst u de brandblusser? En aan welke eisen moet deze voldoen? In dit blogartikel geven wij antwoord op deze vragen.

Verplichte brandblusser in uw vrachtwagen, maar welke heeft u nodig?

Nu we weten dat er verplicht een brandblusser in uw vrachtwagen moet liggen, bespreken we de eisen over het type brandblusser. Het type brandblusser dat u nodig heeft in de vrachtwagen, is namelijk afhankelijk van de maximaal toegestane massa van de lading. Hierbij kunt u zich houden aan de volgende indeling:

  •       Een lading van minder dan 3,5 ton > Poederblusser 1 kg (ABC) met BENOR-label
  •       Een lading tussen 3,5 ton en 7,5 ton > Poederblusser 2 kg (ABC) met BENOR-label
  •       Een lading van meer dan 7,5 ton > Poederblusser 3 kg (ABC)

Heeft uw vrachtwagen een trailer of oplegger, dan moet u volgens de Europese regelgeving ook verplicht een aparte brandblusser bij de hand hebben voor het blussen van de lading. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen twee verschillende categorieën: ADR vervoer en niet-ADR vervoer. ADR heeft betrekking tot het vervoeren van gevaarlijke goederen over de weg.  In dit geval zult u dus twee verplichte brandblussers in uw vrachtwagen moeten hebben.

  •       Voor niet-ADR vervoer > Poederblusser 3 kg (ABC).
  •       Voor ADR-vervoer tussen de 3,5 en 7,5 ton > Poederblusser 6 kg (ABC)
  •       Voor ADR-vervoer van meer dan 7,5 ton > Poederblusser 9 kg (ABC)

Plaatsen van de brandblusser in de vrachtwagen

Doorgaans worden de verplichte brandblussers voor in de vrachtwagen aan de buitenkant van de cabine geïnstalleerd in een kunststof beschermhoes. Daarnaast is het ook aan te raden om een brandblusser binnen handbereik te hebben in de cabine. Een logische plek hiervoor is onder de passagiersstoel. De brandblusser in uw vrachtwagen dient verplicht in een beugel te zitten, zodat deze niet alle kanten op kan schieten.

De verplichte brandblusser gebruiken in de vrachtwagen

Is er sprake van brand? Dan is het tijd om actie te ondernemen door de volgende stappen uit te voeren. 

  1. Breng uzelf en alle inzittende in veiligheid. Schakel de motor van uw vrachtauto uit en pak de brandblusser.
  2. Ontgrendel de brandblusser door de veiligheidspin uit het handvat te trekken.
  3. Test de brandblusser voordat u begint met blussen. Dit kunt u doen door de slang op de grond te richten en er kort in te knijpen.
  4. Richt de slang vervolgens op de brandhaard. Blus zowel van links naar rechts, als van boven naar beneden. Het is belangrijk dat dit rustig en gericht gebeurt.

Welke brandblusser is geschikt voor uw vrachtauto?

Nu u weet dat het hebben van een brandblusser in uw vrachtwagen verplicht is, is het belangrijk om er zo snel mogelijk een aan te schaffen. In onze webshop vindt u verschillende soorten brandblussers die geschikt zijn voor in de vrachtwagen. Wilt u graag hulp bij het uitzoeken van een geschikte brandblusser, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze.