Facebook Pixel

5 tips voor het controleren van uw brandblusser

Een brandblusser moet altijd werken, daarom is het belangrijk dat dez regelmatig gecontroleerd wordt. Ook bij de aanschaf van een nieuwe brandblusser is het belangrijk dat u een kleine controle uitvoert. Hoe u dat doet? Wij leggen het uit aan de hand van deze tips.

Tip 1: Zoek naar de keuringssticker

Dit is het eerste dat u checkt bij uw brandblusser controle. Elke brandblusser die professioneel wordt gebruikt, (zoals in een bedrijf) moet voorzien zijn van een geldige keuringssticker. Nadat een brandblusser is goedgekeurd, zal deze een sticker krijgen met hierop de keuringsdatum. Is de brandblusser afgekeurd? Dan moet deze direct worden vervangen. Controleer bij aankoop van een brandblusser dan ook altijd of deze voorzien is van een keuringssticker.

Tip 2: Check de manometer

De manometer op de blusser moet altijd in de groene zone staan. Is dit niet het geval? Dan is de druk te hoog of te laag en moet de brandblusser vervangen worden. Een andere optie is om de brandblusser bij te laten vullen door een gecertificeerd bedrijf.

Tip 3: Check de productiedatum

Officieel mag een brandblusser tot twintig jaar na de productie gebruikt worden. De productiedatum is altijd te vinden op de brandblusser, meestal aan de onderkant op het handvat. Let hierbij wel op: de levensduur is gebaseerd op de productiedatum en niet op de verkoopdatum.  

Tip 4: Voer een zelf controle uit met uw brandblusser

Indien de manometer zich in de groene zone bevindt, kunt u gemakkelijk zelf controleren of de brandblusser nog bruikbaar is. Dit doet u aan de hand van de volgende stappen:

-        Plaats de brandblusser voorzichtig ondersteboven voor ongeveer 30 seconden.

-        Draai de brandblusser weer om en laat deze enkele minuten rechtop staan.

-        Controleer of de manometer zich nog steeds in de groene zone bevindt. Zo ja? Dan is de brandblusser klaar voor gebruik.

Tip 5: Beoordeel de locatie

In het geval van brand, moet er zo snel mogelijk geblust kunnen worden. Het is dan ook noodzaak om de brandblusser op een locatie te plaatsen waar iedereen erbij kan. Dit betekent op een hoogte van 1 meter, op een plek waar geen obstakels staan. Controleer regelmatig of de brandblusser zich nog steeds op de gewenste locatie bevindt, zodat in het geval van nood deze snel gebruikt kan worden.

Brandblusser nodig?

Indien u een brandblusser nodig heeft of u een bestaande brandblusser wilt vervangen, bent u bij Brandblusser XL aan het juiste adres. Wij beschikken over een uitgebreid assortiment aan goedgekeurde brandblussers. Heeft u nog vragen over een brandblusser en de controle hiervan? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.