Facebook Pixel

Vet brandblussers

Op zoek naar een snel en effectief blusmiddel tegen brand in uw keuken? Dan zijn de vet brandblussers van Brandblusser XL een uitstekende keuze. Bekijk ons uitgebreide assortiment vetblussers en profiteer van onze scherpe prijzen!

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Vetblusser kopen tegen brand in uw keuken | Brandblusser XL

Vetblussers zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik in keukens en horecagelegenheden. Op deze plekken wordt er met grote regelmaat gefrituurd, gekookt en gebakken, dit gaat vaak gepaard met hoge temperaturen in de pan. Wanneer de temperatuur oploopt tot boven de 320 graden, kan er zelfontbranding ontstaan. Zorg er dus voor dat er altijd een vetblusser aanwezig is, deze kan de brand bij het frituutvet blussen door de gehele pan af te dekken met een schuimlaag.

De werking van een vetblusser

In de vetblusser zit een chemisch blusschuim met een emulgerende eigenschap, waardoor het de brandende stof kan afscheiden van het zuurstof. Hierdoor zal de brand rustig uitgaan. Daarnaast heeft het schuim van de vetblusser een verkoelende werking. Hierdoor neemt de temperatuur van de brandende stof snel af en daalt het weer tot onder de ontbrandingstemperatuur.  

Wanneer gebruikt u een vetblusser?

Een vetblusser wordt gebruikt wanneer er sprake is van frituurvet of olie, dat in brand staat. Dit kan bijvoorbeeld een frituurpan zijn, maar ook een koekenpan waar olie in zit. De plek waar u het meest in de weer bent met olie en vet is in de keuken. Het spreekt dan ook voor zich dat een vetblusser het beste geplaatst kan worden in de keuken.   

Een vetblusser is tevens een goed en veilig alternatief voor de blusdeken. Het voordeel van de vetblusser is dat u de brand vanaf enige afstand kunt blussen, waardoor de kans op aanraking en verbranding verminderd. Heeft u geen vetblusser of blusdeken bij de hand? Dan kunt u altijd nog, indien mogelijk, de passende deksel op de brandende pan plaatsen.

Hoe herkent u een vetblusser?

U kunt een vetblusser herkennen aan het F-label dat op de brandblusser staat. Dit betekent dat de brandblusser in staat is om olie- en vetbranden te blussen. Naast het F-label zal er waarschijnlijk ook een A en B-label op de brandblusser staan. Dit betekent dat u hiermee ook branden op basis van vaste stoffen en vloeistoffen kunt blussen.

De eisen aan een vetblusser

Een brandblusser die speciaal geschikt is voor vetbranden, wordt gekenmerkt met de aanduiding ‘F’. Alle vetblussers van Brandblusser XL zijn CE en EN goedgekeurd en hebben een Rijkstypekeur, dit betekent dat er hoge eisen aan de vetbrandblusser gesteld worden. De vetbrandblussers worden geleverd met een keuringsetiket en een stevige ophangbeugel. Na 1 jaar dient u de vetbrandblusser weer te laten herkeuren volgens de NEN2559.

Vetblusser kopen?

Heeft u een vraag over vetblussers, andere brandblussers of brandveiligheid in het algemeen? Of weet u niet zeker welke brandblusser u wilt bestellen naar aanleiding van uw situatie past? Neem dan contact met ons op, wij voorzien u graag van vrijblijvend advies.