Alles dat u moet weten over brandblussers op kantoor
Een veilige werkomgeving is iets dat u als organisatie moet kunnen garanderen aan uw medewerkers. Brandveiligheid speelt hierin een cruciale rol, en dan met name de brandblussers. Brandblussers zijn de eerste ‘verdedigingslinie’ bij het bestrijden van beginnende brand en kunnen in die rol grote schade en gevaar voorkomen. We delen graag de belangrijkste informatie rondom brandblussers op kantoor. Van wettelijke verplichtingen tot de juiste keuze en onderhoud: dit is alles dat u moet weten.
Waarom zijn brandblussers verplicht op kantoor?
In Nederland is het hebben van brandblussers op kantoor verplicht volgens de Arbowet en het Bouwbesluit. Deze wet- en regelgeving stelt dat kantoren over voldoende brandblusmiddelen moeten beschikken. Hoeveel voldoende is, is afhankelijk van de grootte en aard van het gebouw. Denk aan de hoeveelheid verschillende ruimtes, het aantal vierkante meters, of er brandcompartimenten aanwezig zijn en het aantal mensen dat tegelijk aanwezig is in het pand. De afspraken rondom blusmiddelen in bedrijfspanden en openbare ruimtes zijn gemaakt om bij een brand snel te kunnen handelen, werknemers en bezoekers in veiligheid te brengen en schade te beperken. Het niet naleven van deze regels kan niet alleen leiden tot boetes, maar brengt ook grote risico’s met zich mee voor de veiligheid op de werkplek.
Richtlijnen
Als richtlijn wordt in veel gevallen aangeraden om in standaard kantooromgevingen één brandblusser te voorzien per 200 tot 250 m². Zo kan bijvoorbeeld in een kantoorruimte van circa 100 m² vaak één centraal geplaatste brandblusser volstaan, mits deze op een zichtbare en goed bereikbare locatie hangt. In grotere open kantoorruimten of op meerdere verdiepingen is het doorgaans wenselijk dat de afstand tot de dichtstbijzijnde brandblusser niet meer dan 20 tot 30 meter bedraagt. Dit kan betekenen dat in een kantoor van 600 m² idealiter drie tot vier brandblussers moeten worden geplaatst, zodat in elk deel van het pand snel actie kan worden ondernomen.
Daarnaast zijn er situaties waarin extra blusmiddelen nodig zijn, bijvoorbeeld in ruimtes met een verhoogd brandrisico zoals keukens, technische ruimtes of opslagruimtes. Ook in gebouwen met meerdere brandcompartimenten geldt dat elk compartiment zijn eigen set blusmiddelen moet hebben, zodat in geval van brand de blusmiddelen altijd binnen handbereik zijn. Bij kantoren met complexe indelingen of met diverse functiezones (zoals vergaderzalen, receptiegebieden en werkruimten) kan het verstandig zijn om per risicocompartement of per functionele ruimte extra brandblussers te installeren.
De exacte bepaling van het aantal en de plaatsing van brandblussers is vaak onderdeel van het brandveiligheidsplan van het gebouw. Dit plan, dat in samenspraak met deskundigen op het gebied van brandveiligheid wordt opgesteld, houdt rekening met de specifieke kenmerken van het pand en de risico’s die daar aanwezig zijn. Op deze manier wordt gegarandeerd dat werknemers en bezoekers in geval van brand snel en veilig het pand kunnen verlaten.
Welke brandblussers zijn geschikt voor kantoor?
Er zijn verschillende soorten brandblussers, en niet allemaal zijn ze geschikt voor gebruik op kantoor. De keuze voor de juiste brandblusser is afhankelijk van de risico’s die aanwezig zijn in het pand.
- Schuimblussers zijn ideaal voor kantoren. Ze zijn effectief tegen vaste stoffen (klasse A) en vloeistoffen (klasse B). Daarnaast laten ze weinig residu achter, en dat is belangrijk voor elektronische apparatuur.
- CO2 blussers worden vaak ingezet in ruimtes met veel elektronica, zoals serverruimtes. Ze laten geen residu achter en beschadigen elektrische apparatuur niet.
- Poederblussers zijn veelzijdig, maar minder geschikt voor binnenruimtes omdat ze veel residu achterlaten en dus schade kunnen aanrichten aan apparatuur.
Brandblussers werken in principe allemaal ongeveer hetzelfde, maar er zijn verschillen. Een BHV-training kan verstandig zijn wanneer je nog niet goed weet hoe je een brandblusser moet bedienen. Belangrijk is om de pin uit de blusser te trekken, een keer te testen voordat je gaat blussen en om de brand volledig te bedekken met het blusmiddel. Bij een CO2-blusser is het belangrijk dat je de snuit van de blusser niet vastpakt; deze wordt namelijk flink wat graden onder nul en kan zo vrieswonden veroorzaken wanneer je de snuit aanraakt.
Onderhoud en controle van brandblussers
Het hebben van brandblussers is niet voldoende; regelmatig onderhoud is essentieel om ervoor te zorgen dat ze altijd klaar zijn voor gebruik. Ook hiervoor is wetgeving vastgesteld. Volgens de NEN 2559-norm moeten brandblussers jaarlijks gecontroleerd worden door een gecertificeerde professional. Daarnaast is het belangrijk om eens per vijf jaar een uitgebreide keuring en hervulling te laten uitvoeren. Door regelmatig onderhoud voorkomt u dat blussers defect raken of hun werking verliezen. Zorg er ook voor dat uw medewerkers weten waar de brandblussers zich bevinden en hoe ze werken, met bijvoorbeeld een bedrijfsnoodplan.
Brandblussers op kantoor
Brandblussers zijn onmisbaar op kantoor. Ze bieden u en uw medewerkers niet alleen bescherming bij een beginnende brand, maar dragen ook bij aan een veilige werkomgeving. Door de juiste blussers te kiezen en regelmatig onderhoud uit te voeren, voldoet u niet alleen aan wettelijke verplichtingen maar creëert u ook een veiligere werkplek voor uw medewerkers. Zorg dat u voorbereid bent, want een kleine investering in veiligheid kan grote gevolgen voorkomen. Kleine, beginnende branden zoals een prullenbak- of papierbrand kunt u makkelijk zelf blussen als er een brandblusser in handbereik is. Bij grote branden belt u altijd direct de brandweer. Ook wanneer u of anderen gevaar lopen of als het vuur zich snel uitbreidt, brengt u zichzelf in veiligheid en belt u direct de brandweer.
Heeft u nog vragen over de keuze voor de juiste brandblussers op kantoor en wilt u graag een expert spreken? Neem dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Ook voor het onderhoud bent u bij Brandblusser XL op het juiste adres!