Facebook Pixel

Alles over de optische rookmelder

Brand! We hopen er allemaal nooit mee te maken te krijgen. Mocht een dergelijke gevaarlijke situatie helaas toch in huis ontstaan, dan kunnen rookmelders uw leven redden. Een rookmelder alarmeert u bij rookontwikkeling of brand in de woonruimte, zodat u gauw actie kunt ondernemen. Er zijn meerdere typen rookmelders met verschillende eigenschappen, maar de optische is de meest voorkomende soort. Dit is tevens een redelijk goedkope rookmelder. Hieronder leest u er meer over.

Werking op infrarood

Een optische rookmelder, ook wel foto-elektrische melder genoemd, werkt op basis van infrarood. In de kern van de rookmelder, de meldkamer, wordt een infrarode lichtstraal naar een sensor verzonden. De meldkamer bevat een infraroodzender en -ontvanger plus een aantal spiegeltjes. Zolang die straal van de zender tot bij de ontvanger (de sensor) komt en dus niet onderbroken wordt, weet de rookmelder dat er geen sprake is van gevaar. Als er daarentegen rook de meldkamer binnendringt, onderbreken rookdeeltjes deze infrarode straal. De lichtstraal komt dan niet meer uit bij de ontvangende sensor en de rookmelder zal alarm slaan.

Twee typen optische rookmelders

Er zijn twee soorten optische rookmelders: de 230 Volt gevoede melders met back-upbatterijen en de melders die alleen op batterijen werken. Het eerste type is aangesloten op het lichtnet en heeft daarmee twee voedingsbronnen, het tweede type werkt op één bron. Beide soorten kunnen werken op (gewone) alkalinebatterijen die zo’n twee jaar meegaan of op lithiumbatterijen die wel 10 jaar meegaan.

Gecombineerde technieken

Een rookmelder dient een mogelijke brand vroeg te ontdekken en daarnaast zo min mogelijk valse meldingen te geven. Aan de ene kant moet een rookmelder dus heel gevoelig zijn, maar tegelijkertijd mag hij niet zonder reden afgaan. Dat geldt natuurlijk voor alle typen melders: de thermische,

  slimme en optische rookmelder, evenals de combimelder. Daarom worden rookmelders steeds vaker gecombineerd met andere apparatuur, zoals camera’s, of worden er meerdere technieken in één melder geïntegreerd. Zo bestaan er nu optische rookmelders die tevens hitte detecteren.

Plaatsing van de optische rookmelder

Aangezien rook stijgt, is het belangrijk dat u een rookmelder zo hoog mogelijk hangt, bij voorkeur tegen het plafond. Het is verstandig om op iedere verdieping in huis minstens één rookmelder te plaatsen. Houd er rekening mee dat de sensor gevoelig is voor stof en waterdamp. Maak de rookmelder daarom regelmatig schoon en hang hem niet te dicht bij de badkamer. Zorg voor extra veiligheid in huis door ook een brandblusser op te hangen en een brandplan op te stellen (met hulp van deskundigen).

Heeft u vragen over de aanschaf van een optische rookmelder of brandbeveliging? Neem dan contact met ons op of bel direct naar 010-292-7344. Wij helpen u graag verder.