Facebook Pixel

3 redenen waarom je een blusdeken in de keuken moet hebben.

De blusdeken wordt het meeste gebruikt in huiselijke kring, bijvoorbeeld in de keuken, wanneer de vlam in de pan slaat kan je deze gebruiken om de vlammen in een vroeg stadium te doven. Je kan blusdekens aanschaffen bij onder andere de bouwmarkten, en deze zijn altijd voorzien van een gebruiksaanwijzing. Het is echter raadzaam om in het voren door te nemen hoe de deken het beste gebruikt kan worden, zodat je niet wanneer er nood aan de man is in een keer deze nog moet gaan bestuderen.

 

Eigen veiligheid


Zorg in geval van brand altijd voor je eigen veiligheid, wanneer de ruimte al vol staat met rook is het zaak dat je controleert of er eventueel mensen in de ruimte aanwezig zijn en indien mogelijk zoveel mogelijk zuurstoftoevoer afsluit, door deuren achter je dicht te doen bijvoorbeeld, uiteraard moet je ook de brandweer bellen. Het is in de meeste gevallen zaak dat je binnen drie minuten het pand weet te verlaten, de rookontwikkeling zal na deze drie minuten zwaar zijn en in geval van een grote brand de hitte eveneens.

De veiligheid van een blusdeken

De veiligheid van blusdekens wordt ook in twijfel getrokken, deels omdat er blusdekens op de markt zijn die alleen geschikt zijn voor het doven van vlammen op kleding of brandend papier. Wanneer je een blusdeken aanschaft voor gebruik binnenshuis en je wilt er zeker van zijn dat je deze ook kunt gebruiken voor een vlam in de pan is het zaak om de productcode te controleren, wanneer er EN:1869 op de blusdeken staat is deze gegarandeerd veilig (welk merk je ook aanschaft) om beginnende brandjes mee te kunnen doven en dus ook de vlam in de pan. Wanneer deze productcode niet op de deken staat is deze hier niet geschikt voor en kan je door het gebruik bij een vlam in de pan ervoor zorgen dat er nog meer brand ontstaat omdat er een zeer grote kans is dat deze deken geheel in vlammen op zal gaan.

Wanneer je wel een goede blusdeken in huis hebt en je hebt vlam in de pan waardoor je deze moet gebruiken, zorg er dan ook voor dat de deken na positionering zeker een half uur blijft liggen. Indien het vuur nog niet geheel gedoofd is en je onder de deken kijkt heb je kans dat de brandhaard weer zal oplaaien en je dus weer een groter vuur krijgt. Leg de deken dus over de pan, neem afstand en neem de tijd om de vlammen te laten doven.

Blusdekens zijn zeker een middel om beginnende brandjes te doven, maar zijn ook een manier waarop mensen juist naar het vuur toe gaan in plaats van hier zo ver mogelijk vanaf te blijven. Gebruik je blusdeken enkel wanneer je de situatie in kunt schatten en wanneer je vrijwel zeker bent dat je het vuur onder controle kunt krijgen. In andere gevallen; verlaat de ruimte en bel de brandweer, zij weten zeker hoe ze het vuur onder controle kunnen krijgen.