Facebook Pixel

Brand blussen? Zo doet u dat veilig! Een stappenplan

Uiteraard hoopt u nooit een brand te hoeven blussen. Mocht het helaas toch een keer nodig zijn, dan wilt u die brand natuurlijk wel veilig kunnen uitmaken. Als u weet wat u moet doen in een gevaarlijke situatie van brand, kunt u de paniek de baas blijven en juist rustig en accuraat handelen. Lees dit stappenplan aandachtig door om te weten hoe u veilig een brand blust.

 

Stap 0. De voorbereiding

Dit is eigenlijk geen stap in het stappenplan voor brand blussen, maar eentje die eraan voorafgaat. Het ontstaan van een brand kan niet altijd voorkomen worden, maar de schade kan in elk geval worden beperkt als de brandpreventie op orde is. Ga dus na: doen de rookmelders het? Zijn er voldoende brandmelders en brandblussers aanwezig, die eveneens werken? Het is van belang dat bekend is waar deze blussers hangen, en dat iedereen snel op verschillende locaties kan zien wat de vluchtroute is en waar zich de nooduitgangen bevinden.

 

Stap 1. De brand melden

Wanneer ergens vlammen uitkomen, of u ziet rook, dient u alarm te slaan. Grote publieke gebouwen beschikken over een brandmeldinstallatie, waarmee u melding maakt bij de meldkamer. Deze installatie hangt bijvoorbeeld bij de receptie. Hij laat aan de hand van codes zien waar in het pand brand is gemeld, waardoor u direct weet waar geblust moet worden. Op locaties zonder zo’n installatie (zoals thuis) moet u snel bepalen of u de brand zelf kunt blussen of dat u de brandweer moet bellen. Zorg altijd dat alle aanwezigen in het gebouw veilig naar buiten kunnen.

 

Stap 2. De brand blussen

Bij een klein brandje kunt u nagaan wat er precies brandt, want er zijn verschillende brandblussers voor verschillende branden. Zo vallen vaste stoffen als hout, papier en textiel onder categorie A, bevat categorie B vloeistofbranden (van benzine of diesel bijvoorbeeld) en is een categorie C-brand ontstaan door gas, zoals aardgas uit het fornuis. Deze letters staan op de brandblusser vermeld. Een blusmiddel voor brandklasse F (hete oliën en vetten) is bijvoorbeeld niet geschikt voor een brand in de A-klasse. Probeer een brand echter niet te lang zelf te doven, want dan kan deze uit de hand lopen. Bij een grotere brand belt u uiteraard 112, zodat de brandweer kan komen blussen.

Heeft u vragen over het blussen van branden of wilt u graag meer informatie over brandblussers? Neem eenvoudig contact met ons op; onze experts staan u graag te woord.