Facebook Pixel

Hoe werkt een brandblusser eigenlijk? Uitleg van brandblusser experts

Bij een brand denkt u gelijk aan een tragisch ongeval waarbij veel schade is opgetreden. Echter hoeft dit niet zo te zijn na het juiste gebruik van een brandblusser. Uiteraard weten we dat niet iedereen uit het niets een brandblusser kan gebruiken. Speciaal daarom leggen wij uit hoe u een brandblusser moet gebruiken.

 

Om het gemakkelijk te maken worden al onze brandblussers geleverd met een handleiding welke op de cilinder gedrukt of geplakt is. Zo’n geplakte sticker met handleiding wordt ook wel een “transfer” genoemd. Op het transfer staat duidelijk omschreven wat de stappen zijn die u moet volgen. Doormiddel van plaatjes en nummering is dit vrij makkelijk gemaakt.

 

Een belangrijke tip die we (helaas) veel tegenkomen: Zorg dat de brandblusser heel is en probeer er zo min mogelijk aan te zitten wanneer dit niet nodig is. Laat bijvoorbeeld de brandslang ten alle tijden zitten en zorg ervoor dat er geen deuken in de brandblusser zitten.

Een aantal praktische tips:

 

  • ✅ Verwijder de metalen veiligheidspin of borgpen. Dit is het metalen pinnetje die in de hendel wordt gestoken. Doormiddel van dit pinnetje kan de brandblusser niet per ongeluk af gaan. Is het een nieuwe brandblusser? Let dan op de rode plastieken verzegeling. Deze zit vast gemonteerd aan de borgpen. De plastieken verzegeling geeft aan of het een nieuwe ongebruikte brandblusser is, of dat deze al een keer hervuld is.
  • ✅ Richt de brandblusserslang op de basis (onderkant) van de vuurhaard. Zo kan de brand het meest efficiënt worden bestreden. Wanneer de onderkant bereikt wordt, dooft de vlam het snelst.
  • ✅ Druk de knijpkraan 1x op de grond in geval van brand. Zo weet u zeker dat hij werkt. Spuit vervolgend direct op de brandhaard om te blussen.
  • ✅ Spuit niet direct alles leeg, werk met tussenpauzes om het voor u zelf overzichtelijk te houden.
  • ✅ Is de brand groter dan u denkt te kunnen blussen? Bel direct 112!

 

Wanneer u de juist techniek gebruikt en de daarbij behorende brandblusser, kunt u in enkele seconde een kleine brand blussen.