Facebook Pixel

Brandslanghaspel. Verplicht of niet?

En let altijd goed op in welke situatie je een haspel wel of niet gebruiken gaat, wanneer er apparaten staan die onder spanning staan, het een benzinebrand is of frituurbrand bijvoorbeeld, is het zelfs gevaarlijk om met water te blussen omdat er andere reacties kunnen komen die gevaarlijker zijn dan het vuur zelfs. Bel in ieder geval altijd de brandweer; ga er niet vanuit dat je zelf de brand wel kunt blussen, zelfs al lukt dit wel kan de brand altijd weer oplaaien waardoor er nageblust moet worden.

Kan je een brandhaspel zonder gevaar altijd gebruiken?

Ja en nee, wanneer de brandhaspel niet goed gecontroleerd wordt kan er sprake van zijn dat deze niet goed werkt, waardoor je met halve kracht aan het blussen bent. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf, daarnaast kan er legionella ontstaan in de slangen door het stilstaande water, door een jaarlijkse controle en het doorspoelen van de slangen moet dit voorkomen worden. Mis je een controle kan de slang dus of niet goed functioneren of legionella bevatten. Het is echter in zo een geval twee zaken tegen elkaar afmeten, en in de meeste gevallen zal uitwijzen dat mensen gaan proberen te blussen.

Hoe werkt een brandslanghaspel?

Dit is een van de meest gebruikersvriendelijke blusmiddelen die je kunt vinden er zijn geen dingen die je in moet drukken of wel of juist niet moet vasthouden. Het is kwestie van de slang uitrollen en de kraan open zetten en het mondstuk open te draaien en hij is klaar voor gebruik. Geadviseerd wordt om te kijken nog voor het uitrollen van de slang of er druk op staat, door de kraan te openen en dan het mondstuk een stukje los te draaien om te kijken of er water uitkomt. Rol daarna de slang uit met iemand anders bij voorkeur in de richting van de brand, en begin met blussen. Zorg ervoor dat de straal breed is, niet de harde straal; nee die met fijne nevel zodat je zoveel mogelijk brandoppervlak in een keer kunt bereiken. Wanneer de brand geblust is of de brandweer het sein brandmeester gegeven heeft, sluit je de kraan, draai je het mondstuk dicht en rol je de slang weer op in de houder waar hij op hangt.