Facebook Pixel

De soorten brandblussers: welke gebruik je wanneer?

Kortweg zijn er drie categorieën erkende brandblussers te verkrijgen. Dat zijn:

  • Poederblussers;
  • Schuimblussers;
  • CO2-blussers.

Daarnaast zijn er ook nog specialistische brandblussers, die bijvoorbeeld gebruikt kunne worden om metaalbrand of vetbranden te blussen.

Welke soort blusser heeft u nodig? En wat zijn de voor- en nadelen van iedere soort?

De poederblusser

De zogenaamde poederblusser is een brandblusser die werkt op basis van een bluspoeder. Dit poeder smoort het chemische proces van verbranding, waardoor het erg effectief is in het stoppen van een brand, of het nu gaat om vaste stoffen (bijvoorbeeld hout), vloeistoffen of gassen.

Een poederblusser kan goed tegen temperatuurverschillen, blust goed, en is betrouwbaar. Het is dan ook een veel gekozen brandblusser, hoewel er ook enkele nadelen zijn aan deze vorm van blussen. Zo richt het poeder veel schade aan, is de blustijd vaak kort, en heeft het poeder nauwelijks een koelend effect.

De schuimblusser

Een alternatief op de poederblusser is de zogenaamde schuimblusser. Hiermee spuit u een blusschuim op het vuur, waardoor er geen zuurstof meer bij de brand komt. Dit stopt de brand en heeft bovendien een koelend effect. Met een schuimblusser kunnen branden in vaste stoffen en vloeistoffen worden geblust.

Blussen met schuim veroorzaakt minder nevenschade. De blustijd is lang, de bediening is eenvoudig en de koelende functie zorgt ervoor dat er minder kans is op hernieuwde ontvlamming. Wel zijn schuimblussers prijziger dan poederblussers.

Kooldioxideblussers

Een CO2-blusser (kooldioxideblusser) werkt door zuurstof bij een brand weg te halen. Dit type blusser is moeilijker te gebruiken en bovendien mogelijk gevaarlijk voor mens en dier. Dit type blusser is dan ook niet geschikt voor thuis. Wel kan de CO2-blusser worden gebruikt bij brand van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Daarnaast richt het blussen met kooldioxide geen (extra) schade aan, kan de blusser goed tegen vorst. De relatief hoge prijs maakt dit alleen een oplossing voor specifieke gevallen.

Meer weten over welke brandblusser soorten er zijn?

Heeft u een brandblusser nodig? Dan is het belangrijk dat u een weloverwogen keuze maakt voor het juiste soort blusser. Daar hebben wij veel ervaring mee. Neem contact met ons op, dan helpen we u graag met het verzorgen van een veilige oplossing.