Facebook Pixel

De verschillende soorten brandblussers; een overzicht | Brandblusser XL

Een overzicht van alle soorten brandblussers op een rij

U heeft besloten een brandblusser te kopen: een uitstekend besluit voor uw veiligheid! Nu alleen nog beslissen welke precies. Er zijn namelijk verschillende soorten en maten blussers, met hun eigen doeleinden. Bij het kiezen van de juiste brandblusser dient u rekening te houden met mogelijke brandveroorzakers en aanwezig brandbaar materiaal. De blussers en het type brandhaard waarvoor ze geschikt zijn, worden opgedeeld in brandklassen: A, B, C, D, E of F – of een combinatie hiervan. In dit overzicht ziet u welke soorten brandblussers wij aanbieden.

Schuimblusser

In huis, op kantoor, op school of in de auto wordt een brandblusser met schuim aanbevolen. Deze is namelijk geschikt voor het blussen van A- en B-branden: van vaste stoffen (hout, papier en gordijnen) en vloeistoffen (benzine, aceton of dieselolie). Een schuimblusser dooft vlammen met een schuimvormend middel dat een laag over de brandhaard legt. Het schuim is probleemloos op personen te gebruiken en kan snel worden opgeruimd.

Sproeischuimblusser

Een sproeischuimblusser is een blusser met schuim waarmee apparatuur onder hoogspanning geblust kan worden (denk aan een brand veroorzaakt door lasapparatuur of zware werkplaatsmachines). Een sproeischuimblusser is geschikt om A- en B-branden te blussen, en kan elektrabranden doven doordat de nevel die brandblussers met schuim uitstoten niet elektrisch geleidend is. Deze blusser wordt net als de schuimblusser ingezet in scholen, kantoren en woonhuizen. Het verschil tussen normale schuimblussers en sproeischuimblussers is dat deze laatste voorzien is van een speciale tuit.

Poederblusser

De blusser die naast vaste stofbranden en vloeistofbranden ook gasbranden kan blussen, is een poederblusser (ABC of BC). Deze stofblussers zijn relatief goedkoop en ook vorstbestendig. Wanneer u het pinnetje uit een poederblusser verwijdert, komt er een poederwolk uit de blusser, dat smeltend een laag over de brandhaard vormt. Poederblussers hebben een groter blusvermogen dan andere blussers, maar een nadeel van blussen met poeder is dat het voor nevenschade zorgt aan elektrische apparaten, wat bij schuimblussers niet het geval is.

CO2-blusser

CO2-blussers doven brand door het vuur uit te blazen. Ze zijn geschikt voor het blussen van vloeistof- en elektrabranden. Een van de grootste voordelen van CO2-brandblussers is het uitblijven van blusschade. Om deze reden worden CO2-blussers vaak ingezet in ruimtes waar veel elektrische apparatuur staat (denk aan serverruimtes of laboratoria). CO2-blussers kunnen zonder risico op elektrische apparaten tot 1000V gebruikt worden, maar zijn absoluut niet geschikt voor gebruik op mensen of dieren. Bovendien wordt de blusser erg koud doordat koolstofdioxide in gas verandert wanneer het in contact komt met de lucht: daarom dient u het handvat goed vast te houden zonder het uiteinde van de koker aan te raken.

Meer weten over de soorten brandblussers?

Voor welk type brandblusser u ook kiest, in ons ruime assortiment vindt u ze in de maten 2, 6 en 9 liter. Ze worden allemaal geleverd met een geldig keuringsetiket. Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op.