Een overzicht van alle soorten brandblussers op een rij: wanneer gebruik je welke?
Je hebt besloten een brandblusser te kopen: een uitstekend besluit voor je veiligheid! Nu alleen nog beslissen welke precies. Er zijn namelijk verschillende soorten en maten blussers, met hun eigen doeleinden. Bij het kiezen van de juiste brandblusser dien je rekening te houden met mogelijke brandveroorzakers en aanwezig brandbaar materiaal. De blussers en het type brandhaard waarvoor ze geschikt zijn, worden opgedeeld in brandklassen: A, B, C, D, E of F – of een combinatie hiervan. In dit artikel zie je gemakkelijk welke brandblussers wij aanbieden, maar vooral ook: waarvoor gebruik je welke brandblusser?
De soorten brandblussers: welke gebruik je wanneer?
De term ‘brandblusser’ is eigenlijk een verzamelnaam. Je hebt namelijk verschillende opties voor verschillende soorten brand. Maar welke brandblussers zijn er allemaal, en waar gebruik je ze voor? Wij leggen het uit. Kortweg zijn er drie categorieën erkende brandblusser types te verkrijgen. Dat zijn:
- Poederblussers
- Schuimblussers
- CO2-blussers
Daarnaast zijn er ook nog verschillende brandblussers voor specialistische doeleinden, die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om metaalbrand of vetbranden te blussen. Ieder type brandblusser is geschikt voor een ander soort brand.
Welke soort blusser heeft u nodig? En wat zijn de voor- en nadelen van iedere soort?
De poederblusser
De zogenaamde poederblusser is een brandblusser die werkt op basis van een bluspoeder. Dit poeder smoort het chemische proces van verbranding, waardoor het erg effectief is in het stoppen van een brand, of het nu gaat om vaste stoffen (bijvoorbeeld hout), vloeistoffen of gassen.
Een poederblusser kan goed tegen temperatuurverschillen, blust goed, en is betrouwbaar. Het is dan ook een veel gekozen type brandblusser, hoewel er ook enkele nadelen zijn aan deze vorm van blussen. Zo richt het poeder veel schade aan aan de omgeving, is de blustijd vaak kort, en heeft het poeder nauwelijks een koelend effect.
De schuimblusser
Een alternatief op de poederblusser is de zogenaamde schuimblusser. Hiermee spuit u een blusschuim op het vuur, waardoor er geen zuurstof meer bij de brand komt. Dit stopt de brand en heeft bovendien een koelend effect. Met een schuimblusser kunnen branden in vaste stoffen en vloeistoffen worden geblust.
Blussen met schuim veroorzaakt minder nevenschade. De blustijd van zo’n blusser is lang, de bediening is eenvoudig en de koelende functie zorgt ervoor dat er minder kans is op hernieuwde ontvlamming. Wel zijn schuimblussers prijziger dan poederblussers.
Kooldioxideblussers
Een CO2-blusser (kooldioxideblusser) werkt door zuurstof bij een brand weg te halen. Dit type blusser is moeilijker te gebruiken en bovendien mogelijk gevaarlijk voor mens en dier. Dit type blusser is dan ook niet geschikt voor thuis. Wel kan de CO2-blusser worden gebruikt bij brand van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Daarnaast richt het blussen met kooldioxide geen (extra) schade aan, kan de blusser goed tegen vorst. De relatief hoge prijs maakt dit alleen een oplossing voor specifieke gevallen.
Meer weten over welke brandblusser soorten er zijn?
Heeft u een brandblusser nodig, of wilt u meer informatie over welke blusser bij welke brand het beste te gebruiken is? Dan is het belangrijk dat u een weloverwogen keuze maakt voor het juiste soort blusser. Daar hebben wij veel ervaring mee. Neem contact met ons op, dan helpen we u graag met het verzorgen van een veilige oplossing.