Facebook Pixel

Een rookmelder plaatsen; dit zijn de beste plekken | Brandblusser XL

Dit zijn de beste plekken voor het plaatsen van een rookmelder

Rookmelders zijn van levensbelang. Als u een brand in uw woning nog niet heeft gezien of geroken (wanneer u slaapt bijvoorbeeld), zal het luide signaal van een rookmelder u direct alarmeren. Hoe sneller u op de hoogte bent, hoe groter de kans dat u uzelf in veiligheid kunt brengen. Maar voor een optimale werking, moet zo’n apparaatje wel op de juiste plek hangen. In principe zou er één aanwezig moeten zijn in alle ruimten waar brand kan ontstaan. Lees meer over de beste plekken voor het plaatsen van een rookmelder.

De hal

Een essentiële plek voor een rookmelder is de hal. Hang er dus zeker één op in de gang, en ook op de overloop indien u over een bovenverdieping beschikt – via deze twee vertrekken loopt namelijk meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt.

De huiskamer of andere verblijfsruimte

In de woonkamer kan brand ontstaan door het gebruik van een open haard, het branden van kaarsjes of door kortsluiting in de televisie. Sowieso is het van belang een rookmelder op te hangen in iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (denk aan telefoons en tablets, of een fiets…).

De slaapkamers

Woont u in een huis met meerdere verdiepingen, hang dan een rookmelder op elke verdieping, en voor de meeste veiligheid plaatst u er eentje in elk slaapvertrek. Kies voor modellen die onderling verbonden kunnen worden: als er dan boven brand uitbreekt, zal de melder beneden ook afgaan. In gelijkvloerse woningen met één slaapkamer, plaatst u een melder zo dicht mogelijk bij de huiskamer in de hal, op een locatie vanwaar het geluid overal duidelijk te horen is.

Wasruimte

U zou het misschien makkelijk over het hoofd zien, maar de ruimte waarin de wasmachine en/of droger staat, vraagt zeker om een rookmelder. Wees niet zuinig met het plaatsen van melders, want dat kan u uw leven kosten. Als u geld wilt besparen, kiest u gewoon voor een goedkope rookmelder in elke ruimte.

Waar juist niet?

Hang geen rookmelder in de keuken op, want tijdens het koken komen er dampen vrij die vals alarm kunnen geven. Plaats ook geen melders bij cv-installaties, in bijkeukens of in garages.

Algemeen

Een rookmelder plaatst u op het plafond, gewoonlijk in het midden van een kamer, maar altijd op minimaal een halve meter van een muur en maximaal 7,5 meter van de verste muur, de volgende melder en de deur naar een andere kamer. Het plaatsen kost niet veel tijd en is binnen één minuut gepiept.

 

Heeft u vragen over rookmelders of brandbeveiliging? Neem dan gerust contact met ons op of bel direct naar 010-292-7344.