Facebook Pixel

Hier plaatst u een koolmonoxide melder!

Een woning maakt u veiliger met bepaalde voor de hand liggende zaken: goede sloten op de deur, rookmelders, een brandblusser… Minder snel wordt er gedacht aan een koolmonoxidemelder, die toch ook essentieel is in huis. Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas dat door de mens niet waar te nemen is en een vergiftiging door dit gas is te voorkomen met een koolmonoxide melder. Maar waar hangt u deze op? Een CO-melder kan op meerdere plekken geplaatst worden, maar wel het best in een ruimte waar de bron van het koolmonoxide – zoals een cv-ketel of geiser – zich bevindt. Lees hieronder waar u een koolstofmonoxide melder het beste bevestigt.

 

In een ruimte met een mogelijke koolmonoxide-bron

Op een plek waar een verbrandingstoestel staat, kunnen vrijkomende warme gassen van dat apparaat met de warmte mee opstijgen. Daarom hangt u hier een CO-melder boven het toestel of centraal in de ruimte aan het plafond: op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van het apparaat en op minstens 30 centimeter van de omliggende muren. De koolmonoxide melder dient niet naast aanwezige luchtinlaten of -uitlaten (objecten die een luchtstroom veroorzaken) te hangen, of naast andere objecten aan het plafond. Een schuin plafond vormt geen obstakel, daarop kan de CO-melder ook gewoon geplaatst worden.

 

In een ruimte zonder een verbrandingsapparaat

Waar zich geen mogelijke CO-bron bevindt, zal koolmonoxide zich vermengen met lucht. In deze ruimtes plaatst u een koolmonoxide melder op ademhoogte. In een slaapkamer zal dat lager zijn dan in een andere ruimte, waar u meestal zit of staat in plaats van ligt. Hang de melder opnieuw niet naast luchtinlaten of -uitlaten (zoals een rooster bij het raam of in het plafond) en zorg ervoor dat hij niet achter objecten zoals een gordijn of kast verstopt zit. Plaats de koolstofmonoxidemelder op minstens 60 centimeter boven de vloer. Als u geen gaten wilt of kunt boren, kunt u de koolmonoxide melder plaatsen met een magnetische montageset. 

Waar u de koolmonoxidemelder zeker niet moet plaatsen

  • Achter het gordijn;
  • Direct in het zonlicht;
  • Op een tochtige plaats – zoals bij een raam of deur;
  • Op een vochtige plaats – zoals in een badkamer;
  • Onder een ventilator of airconditioning;
  • Ergens waar het erg stoffig is.

Waar u de koolmonoxide melder ook bevestigt, zorg dat u hem altijd en overal kunt horen.

Hebt u vragen over koolmonoxide melders of wilt u advies? Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze. Neem eenvoudig en vrijblijvend contact met ons op.