Facebook Pixel

Hoe schuimblussers werken: een kijkje achter de technologie

Brandblussers zijn erg belangrijk. Bij het kopen van een brandblusser zal u al snel opvallen dat er niet maar één type brandblusser is. Elk type brandblusser heeft zo z’n eigen eigenschappen en is geschikt voor verschillende soorten branden. In dit artikel gaan we verder in op een veelgebruikt type brandblusser: de schuimblusser. Wat is de blussende werking van een schuimblusser? Wat is de werking van een schuimblusser? En bij welk type branden kunt u een schuimblusser wel of juist niet gebruiken? We leggen het uit.

Wat is een schuimblusser en wat is de werking ervan?

Zoals de naam al zegt is een schuimblusser een brandblusser die met schuim werkt. Deze brandblussers zijn geschikt voor A en B branden. Dit betekent dat zowel vaste stoffen als vloeistoffen met een schuimblusser geblust kunnen worden. Een ander groot voordeel van zo’n schuimblusser is de blussende werking van een schuimblusser. Er ontstaat namelijk weinig nevenschade. Hierdoor worden schuimblussers vaak ingezet in ziekenhuizen, kantoren, scholen en thuis.

Wat is de blussende werking van een schuimblusser?

Een schuimblusser wordt dus veel gebruikt, maar wat is de blussende werking van een schuimblusser? De blussende werking van een schuimblusser komt voort uit het schuim. Dit schuim vormt een laag over de brand, waardoor er geen zuurstof meer bij kan komen. Het schuim is vermengd met water. Dit heeft een verkoelende werking op het brandende materiaal. Hierdoor is een schuimblusser erg effectief.

Voor welke branden wel of niet?

De schuimblusser dankt zijn werking dus aan de combinatie van schuim en water. Zowel het bedekken van de brand als het afkoelen dragen bij aan het blussen. Deze manier van blussen is erg effectief en kan op veel momenten gebruikt worden. Zo is de schuimblusser zowel geschikt voor vaste stoffen als voor vloeistoffen. Dit betekent dat u onder andere hout, gordijnen en papier met de blusser kunt blussen, maar ook benzine, aceton en olie. Met name bij beginnende branden is een schuimblusser erg goed in te zetten.

 

Wilt u ook apparatuur onder hoogspanning kunnen blussen? Dan kiest u voor een sproeischuimblusser. En voor het blussen van gasbranden is een schuimblusser helaas niet geschikt. In dat geval heeft u een poederblusser nodig. Ook bij frituurvet en metalen is een schuimblusser niet geschikt.

Heeft u vragen over de werking van een schuimblusser? Neem contact met ons op!

Bij Brandblusser XL hebben we een ruim assortiment aan brandblussers. We hebben schuimblussers, maar ook andere typen brandblussers. Voor elke situatie hebben we zo een geschikte brandblusser. Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste brandblusser of heeft u andere vragen over onze producten? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag bij het vinden van de juiste brandpreventiemiddelen.