Facebook Pixel

Hoe stop je het piepen van jouw rookmelder? | Brandblusser XL

Wat te doen als je rookmelder piept?

 

Ieder huishouden doet er verstandig aan ook een rookmelder op verschillende plaatsen in huis te hebben hangen. Over het algemeen zijn we zeer blij met het werk dat de rookmelder voor ons doet. Ze waarschuwen ons immers voor rook. En rook, dat staat veelal gelijk aan vuur. Rookmelders waarschuwen ons dus voor gevaarlijke situaties. Toch kan het voorkomen dat je je gaat ergeren aan dit levensreddende apparaat. Soms piept je rookmelder aan een stuk door, terwijl er geen brandgevaar is. In dit artikel geven we je een aantal tips om ervoor te zorgen dat dat vervelende piepje van je rookmelder stopt en hij weer goed werkt.

Piept je rookmelder? Controleer de batterij

Het voelt een beetje als een open deur, maar we noemen hem toch maar even: controleer de batterij van je rookmelder. Als deze namelijk bijna leeg is, gaat jouw rookmelder piepen als teken dat er een nieuwe batterij in moet. Een rookmelder waar een lege batterij in zit, doet namelijk niet zoveel, terwijl hij juist zo’n belangrijke taak heeft. Probeer er dus even een nieuwe batterij in te doen en controleer of het piepje stopt. Vaak kan dit de oplossing al zijn. Met een volle batterij kan hij zijn werk weer goed doen!

Controleer je meterkast

Als jouw rookmelder is aangesloten op het stroomnet, kan het zijn dat je rookmelder met het piepje een storing aangeeft. Het zou kunnen dat er een stroomgroep is uitgevallen of dat er een stop is omgeslagen. De rookmelder waarschuwt met het piepje voor onregelmatigheden. In de meterkast kun je deze vaak ontdekken. Controleer met een stekkerproef of het probleem in het apparaat zelf zit, of in de installatie. Als het aan de installatie ligt, doe je er verstandig aan om een monteur te bellen. Neem het zekere voor het onzekere, en zorg voor een brandblusser in huis. Een kleine brandblusser schaf je zo aan. Zo ben je verzekerd van een goede oplossing bij brand!

Vervuilde rookmelder

Je leest het goed: een rookmelder kan vervuild raken. Hier is niet altijd rook voor nodig. Een beetje stof of een ongelukkig insect kunnen hier de oorzaak voor zijn. Wanneer de rookmelder vervuiling detecteert in een van de openingen, kan hij gaan piepen om dit aan te geven. Je kunt je rookmelder schoonmaken met een vochtige, niet al te natte doek. Doe dit voorzichtig, zodat de rookmelder geen waterschade oploopt.

Neem geen risico’s met de piepende rookmelder

De bovenstaande scenario’s zijn de meest voorkomende oorzaken van een piepende rookmelder. Het is belangrijk dat je de oorzaak van het piepen snel ontdekt en dat je het probleem oplost, anders kan de rookmelder zijn werk niet goed doen. Lukt het je niet om het piepen van de rookmelder te verhelpen? Dan is het het slimste om een nieuwe rookmelder te kopen die goed werkt. Want met een levensreddend apparaatje als dit, kun je beter geen gokje wagen.

Heb je vragen over het aanschaffen van de juiste rookmelder of het kopen van de geschikte brandblusser voor jouw situatie? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag.