Facebook Pixel

Hoe vaak moeten brandhaspels onderhouden worden?

Brandblussers zijn er in diverse soorten. Naast de bekende flessen met blusschuim of bluspoeder hebben we natuurlijk ook nog de brandhaspel. De brandhaspel biedt het grootste blusvermogen en wordt veel in gebouwen gebruikt. Maar hoe zit het met het onderhoud van brandhaspels, hoe vaak moet dit bijvoorbeeld gebeuren? Wij vertellen u er meer over.   

Wat is een brandhaspel?

Een brandhaspel (of brandslanghaspel) is een opgerolde brandslang van 20, 25 of 30 meter. De brandhaspel zit aangesloten op het waterleidingnet en blust dus met water. Voor veel beginnende branden is water een uitstekend blusmiddel. Met behulp van de brandhaspel kan de brand worden geblust of vertraagd tot de brandweer aanwezig is.  

Het voordeel van de brandhaspel is dat deze relatief makkelijk te bedienen is en daarnaast beschikt over een onuitputtelijke voorraad aan blusmiddel. Dat er onbeperkt gebruik gemaakt kan worden van het water als blusmiddel, betekent echter niet dat de brandhaspel geen onderhoud nodig heeft. Maar hoe vaak moet een brandhaspel dan precies onderhouden worden?

Controle en onderhoud van de brandhaspel

Om er zeker van te zijn dat de brandhaspel naar behoren functioneert, dienen ze regelmatig gecontroleerd te worden. De norm van de brandhaspels is vastgelegd in de NEN 671-3. Hierin worden de onderhoudsprocedures en de werkzaamheden m.b.t. brandhaspels uitgebreid beschreven.

Hoe vaak moet de onderhoudscontrole van de brandhaspel dan plaats vinden? Wij raden het aan om uw brandhaspel jaarlijks te laten controleren. Hierbij wordt er onder andere gekeken of de brandhaspel:

  • toegankelijk (zonder obstakels) en duidelijk zichtbaar is;
  • deugdelijk aan de muur gemonteerd zit;
  • op de juiste locatie hangt (een recente verbouwing kan hierbij van invloed zijn);
  • voorzien is van een leesbare gebruiksaanwijzing;
  • de juiste lengte heeft (de haspel dient hiervoor volledig te worden afgerold);
  • geen beschadigingen, roestvorming of lekkage vertoont.

Daarnaast dient de brandhaspel om de 5 jaar beproefd te worden. Dit houdt in dat de slang afgeperst wordt met de maximaal toelaatbare werkdruk. Hiervoor hoeft de slang niet losgekoppeld te worden van de haspel. Dit onderhoud is belangrijk, hiermee voorkomt u dat u straks in geval van brand met een brandhaspel in de handen staat die niet werkt.

Wanneer u twijfelt over de toestand van de haspelslang (denk aan uitdroging of scheurtjes) dan kun u het interval van de beproeving verkorten. Vaak is dit een reden om de brandhaspel direct te vervangen.

Brandhaspel nodig?

Indien u een brandhaspel nodig heeft of uw bestaande brandhaspel wilt vervangen, bent u bij Brandblusser XL aan het juiste adres. Wij beschikken over een uitgebreid assortiment goedgekeurde brandblussers, waaronder brandhaspels. Heeft u nog vragen over de brandhaspel en het onderhoud hiervan? Neem dan gerust contact met ons op