Facebook Pixel

Hoe werkt een CO2-brandblusser?

Is er brand? Dan wil je dat er een brandblusser klaar hangt waar je mee kunt blussen. Voor bepaalde soorten branden zijn er verschillende brandblussers ontworpen. De CO2-brandblusser is er daar één van, en is een van de meest populaire varianten die je kunt vinden.

Wil je meer weten over de CO2-brandblusser? Hoe hij werkt, en in welke omstandigheden hij uitblinkt? Hier leggen we uit hoe deze brandblusser werkt en voor welke situaties het bij uitstek geschikt is.

Wat is een CO2-brandblusser?

Brand blus je met water. Toch? Nou, niet altijd: blussen kan op verschillende manieren. De CO2-brandblusser werkt – de naam zegt het al – op basis van CO2. Een brandhaard wordt bespoten met koude ‘koolzuursneeuw’. Dit neemt de zuurstof weg bij de hittebron, waardoor de brand onder controle kan worden gebracht. Je herkent deze brandblussers aan de lange zwarte koker (die je overigens nooit vast moet houden tijdens het blussen!).

Een CO2-blusser is vooral geschikt voor branden van vloeistoffen en van apparaten die onder spanning staan. Het veroorzaakt geen schade, en laat geen reststoffen achter. Je vindt deze brandblussers dan ook veel bij laboratoria, bij hoogspanningsinstallaties, en op plekken met veel elektronische apparatuur.

Voor- en nadelen van een CO2-blusser

Een brandblusser die werkt op CO2 heeft voordelen, maar ook nadelen. Doordat de koolzuursneeuw geen schade achterlaat, is het een erg geschikte oplossing voor het blussen van een brand op een plek waar je beschadiging wilt voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan gevoelige apparatuur.

Maar blussen met CO2 kan minder effectief zijn dan, bijvoorbeeld, blussen met schuim. Het CO2-gas haalt de zuurstof weg bij de brand, maar zorgt er niet voor dat de temperatuur afneemt (het heeft geen ‘indringend vermogen’). Daardoor kan de brand opnieuw oplaaien op het moment dat je ophoudt met blussen. Het is dus vooral een brandblusser die de brand onder controle kan houden, maar als het essentieel is om een brand zo snel mogelijk te laten uitdoven, kan het zijn dat een andere soort brandblusser meer geschikt is.

Meer weten over hoe een CO2-blusser werkt?

Ga je een brandblusser kopen? Laat je dan goed inlichten, want er zijn verschillende soorten brandblussers met ieder hun eigen voor- en nadelen. Een CO2-blusser is een mooie oplossing voor brandende vloeistoffen, of voor apparatuur, en brengt weinig schade aan. Wil je meer weten? Neem dan snel contact met ons op voor vragen over brandblussers, of over andere zaken rondom brandveiligheid.