Facebook Pixel

In deze 5 stappen vervang je de batterij van een rookmelder.

Rookmelders kunnen ons leven redden, maar dan moeten ze natuurlijk wel werken! Wacht daarom niet met het vervangen van de batterij wanneer de melder hierom vraagt. Het verschilt per type hoelang de batterij meegaat: dit kan variëren van 1 jaar voor een 9V-batterij tot 2 à 3 jaar voor een AA-batterij. Lithiumbatterijen gaan zo’n 10 jaar mee, maar deze rookmelders moeten daarna in hun geheel vervangen worden. Wanneer het tijd is voor een nieuwe batterij, zul je daar zeker aan worden herinnerd, middels korte piepjes. Handleiding kwijt? Volg deze 5 stappen voor het vervangen van de batterij.

Stap 1: haal de rookmelder van het bevestigingsplaatje

Begint jouw rookmelder ongeveer elke 30 seconden te piepen, dan waarschuwt hij dat de batterij (bijna) leeg is. Het is nu zaak om de vervangbare batterij in jouw rookmelder om te wisselen voor een nieuwe. Haal eerst de melder van het bevestigingsplaatje af, door hem opzij te draaien of door met een schroevendraaier het lipje van dat plaatje naar binnen te duwen. Als jouw rookmelder is aangesloten op het lichtnet, schakel dan voordat je begint de stroom in de meterkast uit.

Stap 2: verwijder de lege batterij

Leg de melder neer en verwijder de lege batterij door deze uit de achterkant van de rookmelder te halen (soms zit hij achter een klepje of schuifje) of door de batterijlade open te maken – afhankelijk van het type dat je hebt. Gooi oude batterijen niet bij het restafval, maar lever ze in bij een inzamelbak bij jou in de buurt.

Stap 3: plaats een nieuwe batterij

Plaats een nieuwe batterij van hetzelfde type in de melder; uiteraard moet het plusje aan de kant van de pluspool en het minnetje aan de kant van de minpool zitten. Doe het schuifje, het klepje of de batterijlade vervolgens dicht.

Stap 4: maak de rookmelder weer vast aan het bevestigingsplaatje

Maak de melder weer vast op het bevestigingsplaatje door hem er in tegengestelde richting op te draaien, of door hem erop te klikken of schuiven. Controleer of hij goed vasthangt. Als je de stroom had uitgeschakeld, kun je die nu weer inschakelen.

Rookmelder

Stap 5: test de rookmelder met de testknop

De meeste melders hebben een testknop, die je minstens 5 seconden ingedrukt moet houden om te zien of de rookmelder actief is. Als alles werkt, gaat het alarm af en is er een rood knipperlampje te zien. De rookmelder functioneert direct als er een nieuwe batterij is geplaatst en de test is voltooid.

Meer weten over de batterij van je rookmelder vervangen?

Heb je nog geen rookmelder of ben je toe aan een nieuwe? De aanschaf hoeft niet duur te zijn, ook een goedkope rookmelder doet zijn werk. Twee tips tot slot: test al je melders één keer per maand en stof ze regelmatig af.

Heb je vragen over rookmelders of brandbeveiliging? Neem dan gerust contact met ons op of bel direct naar 010-292-7344.