Facebook Pixel

Koolmonoxidemelder batterij vervangen: hoe doet u dat?

Koolmonoxidemelder batterij vervangen: hoe doet u dat?

Om ervoor te zorgen dat een koolmonoxidemelder naar behoren functioneert, is het van belang dat deze goed wordt onderhouden. Het tijdig vervangen van de koolmonoxidemelder batterij is een van de belangrijkste onderdelen hiervan. In deze blog leggen wij uit hoe u dit kunt doen.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide (ook wel CO) komt vrij bij onvolledige verbranding van gas of hout. Koolmonoxide kan vrijkomen in huis bij een slecht werkende cv-ketel, kachel of geiser. Wat het gas zo gevaarlijk maakt, is dat je het niet kunt ruiken of proeven. Een kleine hoeveelheid CO in de lucht kan al gauw leiden tot bewusteloosheid en in sommige gevallen kan het zelfs de dood tot gevolg hebben. Het is daarom dan ook essentieel om een koolmonoxidemelder in huis te hebben. Deze detecteert de lucht in uw huis op de aanwezigheid van het levensgevaarlijke gas.

Koolmonoxidemelder onderhouden

Het fijne aan een CO-melder is dat deze relatief onderhoudsarm is. Het enige wat u hoeft te doen, is de koolmonoxidemelder batterij tijdig te vervangen. Daarnaast is het aanbevolen om de CO-melder af en toe te testen op zijn werking. Wij adviseren om dit eens per maand te doen op een vaste dag of een vast tijdstip. U kunt dit doen door de testknop enkele seconden ingedrukt te houden. Wanneer er een groene led knippert, gevolgd door een alarmsignaal, dan functioneert de melder naar behoren.

Is uw CO-melder voorzien van een vervangbare alkaline batterij (AAA), dan zult u deze eens in de 1 à 2 jaar dienen te vervangen. In sommige gevallen is de CO-melder voorzien van een duurzame lithium batterij, deze hoeft de gehele levensduur niet vervangen te worden.

De technische levensduur van een koolmonoxidemelder varieert per merk en ligt tussen de 6 en 10 jaar. Wanneer de CO-melder aan het einde van zijn levenscyclus is, zal deze automatisch een melding maken dat deze dient te worden vervangen.

Koolmonoxidemelder batterij vervangen

Koolmonoxidemelders werken dus altijd op batterijen en wanneer deze leeg is, zal de CO-melder om de 40 seconde een signaal afgeven. Dit signaal gaat gepaard met een rood knipperend licht. Als dit gebeurt, is het tijd om de koolmonoxidemelder batterij te vervangen. Dit kunt u doen op de volgende manier:

  • Pak de melder vast en druk de klep naar achteren.
  • Schuif de melder los (omhoog).
  • Open het batterijcompartiment.
  • Vervang de drie AA-batterijen.
  • Plaats de CO-melder weer terug.
  • Kijk of de melder goed werkt door de testknop in te drukken. Wanneer het groene lichtje knippert, werkt de CO-melder.  

 

Meer weten over koolmonoxidemelders?

Wilt u een rookmelder kopen? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment. Wilt u meer weten over koolmonoxidemelders of overige rookmelders? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord over (brand)veiligheid binnen uw woning.