Facebook Pixel

Stappenplan voor het gebruiken van een brandblusser

Brandblussers zijn onmisbaar voor ieder bedrijf, ieder huishouden en iedere evenementenlocatie. Vaak wordt aan huishoudens niet gedacht, maar ook daar is het goed om een brandblusser binnen handbereik te hebben. Bijvoorbeeld in keuken, waar het brandgevaar hoger ligt. Met een brandblusser kan in een noodsituatie brand snel geblust worden, waardoor schade geminimaliseerd wordt en u zelfs levens kan redden. Maar hoe gebruik je een brandblusser? In dit artikel leggen we u graag uit hoe zo’n brandblusser precies gebruikt moet worden, zodat u goed voorbereid bent in het geval van een noodsituatie.

Eigen veiligheid eerst

Ontstaat er een gevaarlijke situatie en moet u een brandblusser gebruiken? De eerste regel bij EHBO en hulpverlening in noodsituaties, is dat uw eigen veiligheid altijd eerst komt. Beoordeel daarom altijd eerst de situatie wanneer u overweegt om een blusser te gebruiken. Is de brand klein genoeg om deze veilig te kunnen blussen met een brandblusser, of is de brand al te groot en dreigt er gevaar voor uw eigen veiligheid? In het laatste geval is het belangrijk om de ruimte direct te verlaten en de brandweer te bellen. Zo niet, dan kunt u door met de volgende stap.

De juiste blusser voor de juiste situatie

Niet alle brandblussers zijn hetzelfde. Verschillende typen blussers worden aangeduid met verschillende letters. Er zijn bijvoorbeeld brandblussers die specifiek ontworpen zijn voor gebruik op elektrische apparatuur of bepaalde brandbare vloeistoffen. Het is verstandig om de brandblussers die aanwezig zijn te bekijken en op het label af te lezen om wat voor blusser het gaat, zodat duidelijk is waarvoor deze gebruikt mag worden. Er zijn ook brandblussers die gebruikt kunnen worden voor alle soorten brand. Wilt u het zekere voor het onzekere nemen, dan kunt u deze kiezen. Een kort overzicht: 

  • Brandklasse A: voor branden van vaste stoffen als hout, papier en textiel 
  • Brandklasse B: voor branden van vloeistoffen zoals benzine of olie
  • Brandklasse C: voor branden met gas, zoals propaan, butaan of aardgas
  • Brandklasse D: voor branden met metalen zoals aluminium of magnesium
  • Brandklasse F: voor branden met bakolie en frituurvet

Hoe brandblusser gebruiken

Op het label van de brandblusser staat uitgelegd hoe u deze moet gebruiken. Ook hiervoor geldt dat het verstandig is om te bekijken wat voor brandblussers er in het pand aanwezig zijn en hoe deze gebruikt moeten worden. In het algemeen geldt het volgende stappenplan: 

  1. Verwijder de veiligheidspin door hem eruit te trekken
  2. Test de blusser altijd eerst op een oppervlak dat niet in brand staat, bijvoorbeeld de vloer
  3. Activeer de blusser door de hendel in te drukken waardoor het blusmiddel vrij komt
  4. Houd de blusser op een afstand van ongeveer 1,5 tot 2 meter en ga door met blussen tot het vuur écht gedoofd is: het kan altijd weer oplaaien. Beweeg het mondstuk van zij naar zij terwijl u blust. Blijf alert op een mogelijke herontsteking van de vlammen.

Bescherm bij brand

Het juist gebruiken van een brandblusser kan erg veel schade beperken en zelfs levens redden wanneer er zich een noodsituatie voordoet. Wij raden dan ook iedereen aan om ervoor te zorgen dat er blusmiddelen aanwezig zijn in het pand waar u woont of werkt. Wist u dat er zelfs kleine blussers voor thuis bestaan die gemakkelijk in een keukenkastje passen? Door regelmatig, bijvoorbeeld jaarlijks, een keer te oefenen met het gebruiken van een brandblusser kunt u sneller reageren in geval van nood. En bij twijfel belt u altijd de brandweer. 

Wilt u uw organisatie of woning beter voorbereiden in het geval van een brand? Neem dan contact met ons op. Wij geven u graag vrijblijvend advies over de juiste blussers voor uw situatie.