Facebook Pixel

Wat is de beste brandblusser voor in huis? | Brandblusser XL

Dit is de beste brandblusser voor thuis

Brandblussers zien we meestal in openbare gebouwen, scholen en bedrijven. Ondernemingen zijn immers verplicht een brandblusser in hun pand te hangen. Hoewel het brandgevaar thuis net zo groot is, bestaan er geen wetten die blussers in privévertrekken verplichten. Uiteraard is het altijd het beste om een brand te voorkomen, maar mocht u onverhoopt toch een kleine brand moeten bestrijden, dan kan dat met een brandblusser (bij grote branden belt u natuurlijk 112). Ontdek in deze blog welke brandblusser u het beste kunt aanschaffen voor thuis.

 

Brandklassen

Brand kan ontstaan door verschillende brandstoffen: vaste stoffen (brandklasse A), vloeistoffen en smeltende vaste stoffen (B), gassen (C), metalen (D) of vetten (brandklasse F). Thuis zullen de meeste branden in klasse A, B en C en soms in F voorkomen. De brandblussers die voor deze klassen geschikt zijn, zijn sproeischuim-, poeder- en schuimblussers.

 

Sproeischuimblussers

Een sproeischuimblusser is in te zetten voor A- en B-branden en kan elektrabranden doven met z’n mengsel van waterschuim, dat zorgt voor een nevel van druppeltjes die geen elektriciteit geleiden. Een sproeischuimblusser heeft een speciale tuit en heeft ten opzichte van een poederblusser drie voordelen: het heeft een langere blusduur, het laat niet zo’n troep achter en beschadigt gebluste objecten niet of nauwelijks.

 

Poederblussers

Doordat de poederblusser naast vaste stofbranden en vloeistofbranden ook gasbranden kan blussen, is deze geschikt voor de meeste branden in huis. Dit type is relatief goedkoop, plus vorstbestendig. Drie nadelen van blussen met poeder is dat het voor nevenschade zorgt aan elektrische apparaten, dat het poeder lastig op te ruimen is, en dat het poeder in de blusser kan gaan klonteren (dit is echter te voorkomen door de blusser af en toe om te keren).

Schuimblusser

Een brandblusser met schuim is geschikt voor het blussen van A- en B-branden en dooft vlammen met een schuimvormend middel dat een laag over de brandhaard legt. Het schuim is veilig op personen te gebruiken en kan snel worden opgeruimd.

Brandblusser kopen?

Zoals u kunt zien, zijn er meerdere soorten brandblussers geschikt voor thuis. Het meest gebruikt wordt de (sproei)schuimblusser. Een uitstekend voorbeeld hiervan is de universele Prymos sproeischuimblusser: deze lichtgewicht blusser is geschikt voor brandklasse ABF, is compact en kan door iedereen worden gebruikt. De Prymos laat bovendien geen of minimale nevenschade achter.

Heeft u interesse of wilt u graag meer weten over ons aanbod van brandblussers voor thuis? Neem gerust contact met ons op.