Facebook Pixel

Wat moet je verplicht in de auto hebben in Frankrijk?

Elk jaar gaan er duizenden Nederlanders met de auto op vakantie naar Frankrijk. Bent u één van die vakantiegangers, dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de Franse regels op de weg. In dit artikel geven wij onder andere antwoord op de vragen: Is een brandblusser in de auto verplicht in Frankrijk? Moeten kinderen gebruik maken van een kinderzitje? En wat is überhaupt handig om altijd bij te hebben in de auto? Lees snel verder en ga goed voorbereid op vakantie naar Frankrijk.

Kinderstoeltjes en zitverhoging in Frankrijk

In Frankrijk moeten kinderen jonger dan 10 jaar in een kinderzitje op de achterbank zitten. Is uw kind ouder dan 10 jaar, dan mag hij of zij zowel voor als achter in de auto zitten met een driepuntsgordel om. Het kan wel eens voorkomen dat een kind te klein is om de riem veilig te dragen, in dat geval kunt u een zitverhoging gebruiken. Baby’s mogen zowel op de bijrijdersstoel als op de achterbank worden geplaatst in een babyautostoeltje. Let op dat het stoeltje geplaatst is met de rug naar de weg toe.

Gevarendriehoek en veiligheidshesjes

Ook de gevarendriehoek en veiligheidshesjes voor alle inzittende zijn verplicht wanneer u door Frankrijk rijdt. In het geval dat u met pech langs de weg komt te staan, moet u de gevarendriehoek namelijk minimaal 30 meter achter de auto plaatsen. Het is de bedoeling dat andere weggebruikers de gevarendriehoek zien, zonder dat het een gevaar voor ze vormt. Staat u net na een bocht, zet de driehoek dan voor de bocht. Is er geen veilige plaats om de driehoek neer te zetten, dan is het beter om deze in de auto te laten of vlak achter de auto te plaatsen.

Brandblusser

Voorheen was het verplicht om in Frankrijk een brandblusser in de auto te hebben. Hoewel deze regel in andere landen binnen de EU nog steeds geldt, is dit in Frankrijk niet meer het geval. Natuurlijk is het wel nog steeds verstandig om deze bij u te hebben.

Handig om mee te nemen

Naast bovenstaande verplichte items is het altijd handig om het volgende bij te hebben wanneer u onderweg bent naar Frankrijk: een EHBO-set, oplader voor de telefoon en een navigatiesysteem. Bestuurders worden daarnaast geadviseerd om reservelampen mee te nemen voor koplampen, achterlichten en richtingaanwijzers