Facebook Pixel

Wat te doen met je oude brandblusser?

Wat te doen met je oude brandblusser?

 

Heb je een brandblusser in huis, dan ben je qua brandveiligheid al goed op weg. Belangrijk is dan natuurlijk nog wel dat de brandblusser wérkt. Een oude brandblusser die leeg, defect of over datum is, dient gerecycled te worden als klein chemisch afval. Als particulier kun je brandblussers naar het milieudepot van jouw gemeente brengen, aanbieden bij gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven, of bij een brandblusser leverancier als Brandblusser XL.

 

Algemene controle

Over het algemeen worden kleine brandblussers voor privégebruik om de vijf jaar vernieuwd. Controleren of je brandblusser aan vervanging toe is, kun je gemakkelijk zelf doen. Ten eerste staat de houdbaarheid altijd aangegeven op de blusser. Daarnaast kun je op de manometer tikken om te zien of de naald in het groen blijft staan (en er dus genoeg druk op staat). Kijk de brandblusser ook na op eventuele beschadigingen aan de buitenkant.

 

Schuimblussers

Een schuimblusser kan vaste stoffen en vloeistoffen blussen met een verkoelend schuim. De houdbaarheid van dit schuim varieert echter nogal. Om zeker te weten of jouw schuimblusser nog in goede staat is, kun je een gespecialiseerd bedrijf zoals Brandblusser XL inhuren. Is de blusser niet meer te gebruiken en is hij ongeveer vijf jaar oud, dan kunnen wij er misschien nog iets mee. Wanneer schuimblussers rond de 20 jaar oud zijn, dan kunnen wij een wettelijk goedgekeurde afvoermethode verzorgen. Wij slaan het oude schuim op in een kunststof bak die eens per maand wordt opgehaald door een speciale dienst.

 

Poederblussers

Keer een poederblusser ondersteboven om te controleren of deze nog functioneert. Het is een goed teken als het poeder in de fles naar beneden valt. Indien dit niet gebeurt, dan is het gaan samenklonteren. Een defecte poederblusser van rond de 10 jaar oud kan Brandblusser XL wellicht nog gebruiken. Poederblussers van ongeveer 20 jaar oud worden afgevoerd op wettelijk goedgekeurde wijze. In ons pand is een speciale afdeling ingericht met een poederhok waar het poeder uit een poederblusser veilig en verantwoord kan worden afgevoerd. Dit wordt opgeslagen in tonnen en de lege cilinders brengen wij naar een recyclingbedrijf.

 

De Regeling voor Erkenning van Onderhoudsbedrijven Kleine Blusmiddelen

Brandblusser XL is een REOB-bedrijf, wat inhoudt dat wij werken volgens wettelijke eisen ter verbetering van de kwaliteit van het onderhoud aan blusmiddelen. Zo voldoen wij ook aan de laatste eisen wat betreft het afvoeren van brandblussers.

 

Wil jij weten of jouw brandblusser aan vervanging toe is, of wil je meteen jouw brandblusser laten afvoeren? Neem contact met ons op voor een afspraak of een offerte.