Facebook Pixel

Welke brandblusser gebruiken voor brand door elektriciteit?

Een brand kan allerlei oorzaken hebben, en kan ontstaan uit verschillende materialen, zoals vloeistoffen, metalen, gas, olie en vet, of vaste materialen zoals hout en papier. Ook kan een brand ontstaan door elektriciteit, meestal als gevolg van kortsluiting of oververhitting. Voor alle soorten brand (brandklasse A, B, C, D, E en F) bestaan er diverse types brandblussers: van poederblussers en CO2-blussers tot schuimblussers. Elektrische apparaten zijn met meerdere blussers te doven. Welke brandblussers geschikt zijn voor een elektrabrand, leest u hier.

 

1. Elektrabranden blussen met een poederblusser


Wilt u een brandblusser kopen om te gebruiken bij een elektrabrand, dan kunt u kiezen voor een poederblusser. Deze blusser heeft een grote bluskracht en is niet elektrisch geleidend. Nadeel is alleen dat blussen met de poederblusser nevenschade oplevert en dat het poeder zeer moeilijk te verwijderen is. Bovendien kan het poeder irritatie veroorzaken wanneer het in contact komt met uw huid.

 

2. Elektrische branden blussen met een schuimblusser

In een schuimblusser zit – u raadt het al – schuim, dat bij aanraking met de brand zorgt dat elektriciteit niet verder geleid wordt. Zo is de blusser ook veilig voor de persoon die hem gebruikt, mits hij of zij 1 meter afstand houdt bij het blussen en het brandende apparaat niet onder een spanning van meer dan 1000 volt staat. Naast veel minder nevenschade dan poederblussers, hebben schuimblussers doorgaans een langere spuitduur. Schuimblussers zijn helaas niet vorstbestendig.

 

3. Elektriciteitsbranden blussen met een CO2-blusser

Een CO2-blusser is gevuld met niet-geleidend CO2-gas, dat de zuurstof rond de brandhaard wegneemt en dat geen nevenschade achterlaat. Doordat het CO2-gas vervliegt, blijft de schade beperkt tot de plek van de brand. Deze blusser kunt u dus inzetten voor het blussen van kostbare elektrische apparatuur. Het nadeel van de CO2-blusser is alleen dat de bluskracht lager is en dat de blusser zwaarder en duurder uitvalt. Let erop dat u deze brandblusser correct hanteert, want CO2 kan bij rechtstreeks huidcontact brandwonden veroorzaken. 

 

Advies: schakel de stroom uit
Als u flinke pech heeft, slaat de brand door naar de elektriciteitskast. Schakel dus als eerst de stroom uit wanneer een toestel in brand vliegt, zodat deze niet meer onder spanning staat. Misschien is het ook nog mogelijk om de stekker uit het stopcontact te halen. Probeer zeker niet met water te blussen!

 

Wilt u nog meer weten over het voorkomen en bestrijden van elektriciteitsbranden, of wilt u meer informatie over ons uitgebreide aanbod blussers? Neem gerust contact met ons op.