Zijn zonnepanelen brandgevaarlijk? Hier vindt u het antwoord!
De afgelopen jaren zijn er af en toe branden, veroorzaakt door zonnepanelen, in het nieuws gekomen. Het is logisch dat u door deze berichten twijfelt over het nemen van zonnepanelen. Hoewel zonnepanelen vele voordelen kennen, kunt u door dit soort nieuws huiverig zijn tegenover het nemen van zonnepanelen. In dit artikel leggen we u uit of u zich zorgen moet maken wanneer u zonnepanelen op het dak hebt liggen en hoe u uw huis zo goed mogelijk kunt beveiligen tegen een mogelijke brand door zonnepanelen.
De voordelen van zonnepanelen
Hoewel zonnepanelen een enkele keer negatief in het nieuws komen, winnen ze nog altijd aan populariteit. Met slimme en duurzame oplossingen zoals zonnepanelen draagt u niet alleen een steentje bij aan het klimaat, maar kunt u ook op energiekosten besparen. Zelfs bij bewolkt weer wekken de panelen energie op, waardoor u ieder jaar honderden euro’s kunt besparen op uw energierekening. U wekt met de panelen namelijk gedeeltelijk uw eigen, duurzame stroom op. De investering heeft zich na ongeveer zes jaar helemaal terugbetaald, waardoor u na deze periode winst kunt gaan maken. Het nieuws dat zonnepanelen brandgevaarlijk zijn, is echter een goede reden om over de aanschaf van zonnepanelen te twijfelen. Gelukkig zijn er duidelijk aanwijsbare redenen voor het brandgevaar en kunt u deze voorkomen als u goed oplet.
Brandgevaar bij zonnepanelen
Zonnepanelen zijn niet zomaar brandgevaarlijk. Wanneer een zonnepaneel voldoet aan de basisvoorwaarden, dan is er niets aan de hand. Maar soms kan het voorkomen dat een zonnepaneel hier niet aan voldoet. Dit is een van de grootste oorzaken voor brandgevaar bij zonnepanelen. Vaak worden er fouten gemaakt bij de installatie van de zonnepanelen, waardoor ze bijvoorbeeld te dicht op elkaar of op het dak komen te liggen. Ook speelt de ventilatie vaak een rol: de hitte die een zonnepaneel creëert komt achter het paneel terecht. Deze hitte kan ervoor zorgen dat hout tot ontbranding overgaat, of dat het isolatiemateriaal vlamvat. Wanneer u zorgt voor een goede controle na de installatie van de panelen, kunt u dit soort problemen gelukkig voorkomen. Met een simpele check door een expert is direct duidelijk of uw zonnepanelen goed en veilig zijn gelegd.
Brandveiligheid in huis
Als u zorgvuldig omgaat met de installatie van uw zonnepanelen, neemt u een groot gedeelte van het gevaar al weg. Het is echter wel belangrijk om goed voorbereid te zijn in geval van nood. Vuur verspreidt zich erg snel en in geval van brand moet u snel handelen. U kunt bijvoorbeeld een rookmelder kopen die u direct waarschuwt in geval van brand. Daarnaast kunt u op strategische plekken in huis kleine brandblussers plaatsen zodat u direct kunt ingrijpen in het geval van een beginnende brand.
Bent u op zoek naar advies over preventieve maatregelen die u thuis kunt toepassen zodat uw huis brandveiliger wordt? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. U kunt altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag aan een brandveilig thuis!