Facebook Pixel
Brandblussers onderhouden? Hoe zit het nu precies?

Bedrijven in Nederland zijn verplicht 1 of meerdere brandblussers in hun pand/complex te hebben voor het geval er een brand uitbreekt. Helaas worden deze brandblussers niet altijd gekeurd/gecontroleerd waardoor het risico op niet werkende brandblussers erg groot is. Voor particulieren is het nog niet verplicht. En is het nu 1 of 2-jaarlijks? Wij vertellen u meer.

Verplicht voor bedrijven; 1 of 2 jaar?

De Nederlandse wet geeft aan dat bedrijven verplicht zijn de brandblussers 2 jaarlijks te controleren. Tegelijkertijd houdt de NEN normering vast aan 1 jaar. Een jaarlijkse controle dus. Standaard is in Nederland de Nederlandse wetgeving leidend. Dit houdt in dat u uw brandblussers 2 jaarlijks moet  laten onderhouden. Echter is het voor sommige bedrijven, met een hoog brandrisico, niet verkeerd om de brandblussers jaarlijks te laten onderhouden. We begrijpen maar al te goed dat dit kosten met zich meebrengt. Zeker voor startende ondernemers kan dit wel eens vervelend zijn. Echter is een verwoestende brand vele malen duurder dan misschien die € 10,- extra. Bent u met uw bedrijf verplicht door de overheid of door uw verzekering de brandblussers vaker te laten controleren? Dan moet u zich vanzelfsprekend zich daar aan houden.

REOB erkende bedrijven. Brandblusser XL is er 1 van!

In Nederland zijn er een hoop bedrijven die brandblussers kunnen keuren. Echter is het voor de verzekering vaak een verplichting om uw brandblusser te laten onderhouden door een erkend REOB onderhoudsbedrijf. REOB staat voor Regeling voor de Erkenning van de Onderhoudsbedrijven Kleine Blusmiddelen. De REOB bepaald aan wat voor kwaliteitsstandaarden de keuring moet voldoen. Hierdoor weet u zeker dat uw brandblussers zijn gecontroleerd volgens de laatste normen. U kunt zien of uw brandblussers gecontroleerd zijn door op de gele sticker te kijken rechts van de brandblusser. Hier staat vaak het bedrijf inclusief REOB logo. Om zeker te weten of het bedrijf REOB erkend is, raden wij aan de website te bekijken van KIWA. Hierop staan alleen gecertificeerde bedrijven die keuringen mogen uitvoeren. Zo weet u zeker dat u niet de dupe bent geworden van oplichting. Brandblusser XL is onderdeel van Polmai Brandbeveiliging en daarom erkend om keuringen te mogen uitvoeren. Hier kunt u dit checken.

Verplicht voor particulieren? Of juist niet?

Tot op heden is er geen verplichting op een brandblusser keuring voor particulieren. Een uitzondering op de regel kan zijn dat uw verzekeraar dit eist na aanleiding van uw brandverzekering. Buiten de brandverzekering om, is het raadzaam om uw brandblussers zo nu en dan te laten controleren. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar wel een tip. Een aantal tips kunt u zelf uitvoeren:

 • Is uw brandblusser voorzien van een manometer (Het drukmetertje)? Bekijk of deze in het groen staat. Zo weet u zeker dat de brandblusser nog op druk is. Is hij iets verschoven? Dan kan dit geen kwaad. Temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat de druk iets toeneemt. Staat hij ver in het rood? Neem dan z.s.m. contact op om de brandblusser te controleren.

 • Heeft u een poederblusser? Oude poederblussers willen nog wel eens klonteren. Hierdoor blijft het poeder vast geklonterd zitten aan de onderkant. Dit kan eenvoudig opgelost worden door de brandblusser ondersteboven te houden. Zodra u dit een paar seconden doet, voelt u het poeder naar beneden zakken. Schudt voorzichtig heen en weer en het poeder is los. Een tip van Brandblusser XL: Herhaal dit 1x per jaar.

 • Bent u de verzegeling of borgpen kwijt? Neem dan contact met ons op.

Afbeelding
Onderhouden of nieuw kopen?

Wat is mijn geval het beste?

Binnen bedrijven is een periodieke keuring verplicht, binnen huishoudens niet. Dus wanneer je je brandblusser langer dan 5 jaar in huis hebt staan, vervang deze dan gewoon. Ook wanneer je een blusser gebruikt hebt, al is het enkel en alleen om deze te testen, dan moet je deze ook vervangen, het is bij de meeste blussers namelijk niet het geval dat je ze meerdere keren kunt gebruiken. En wanneer je een poederblusser thuis hebt staan naast de wasmachine bijvoorbeeld, kan deze gaan klonteren, keer deze dus regelmatig om zodat dit niet gebeurt en de blusser gewoon bruikbaar is en je niet voor nare verrassingen komt te staan. De kosten voor het laten keuren/hervullen zijn hierdoor stukken duurder dan bijvoorbeeld een zakelijke controle.

Zoals gezegd is binnen bedrijven een periodieke keuring verplicht, dan worden de blussers gecontroleerd, en indien nodig vervangen of gevuld. Brandslanghaspels worden doorgespoeld om salmonelle te voorkomen en daarna weer gezegeld,  en op bepaalde momenten in het traject van de keuring zullen schuimblussers leegemaakt worden om de binnenzijde te inspecteren waarna indien de binnenzijde nog goed is de blusser opnieuw gevuld wordt. Bij poederblussers is een soortgelijk iets aan de orde, alleen binnen een andere tijdsvorm. Hetzelfde geldt voor de CO2 blusser, alleen krijg je hier in verband met de gevaarlijke inhoud vaak tijdelijk een leenblusser voor.

Hardlopers voor woningen.

Wel zo makkelijk!

 1. Blusdeken 1.20 x 1.80 - Hardbox
  Merk:ECOFEX
  Materiaal:Kunststof
  Status:Direct leverbaar
  € 28,92€ 34,99
 2. FireAngel CO-9X-BNLT Koolmonoxidemelder
  Merk:FireAngel
  Koppelaar:Bedraad
  Status:Direct leverbaar
  € 39,50€ 47,80
 3. FireAngel ST-622 - Rookmelder
  Merk:FireAngel
  Koppelaar:Bedraad
  Status:Direct leverbaar
  € 19,83€ 23,99
  Nieuw
 4. Stop Fire Sprayblusser - 750 ml
  Merk:Excellent
  Brandklasse:A-B-F
  Status:Tijdelijk Uitverkocht
  € 15,69€ 18,98
 5. Sproeischuimblusser - 2 Liter (A-B-F, Vorstvrij)
  Merk:Excellent
  Brandklasse:A-B-F
  Status:Direct leverbaar
  € 45,00€ 54,45
  Aanbieding