Facebook Pixel

Is het hebben van een brandblusser op een boot verplicht?

Heerlijk, het water op. De frisse lucht, de vrijheid… Maar voordat u gaat genieten van dat vrije gevoel, moeten er eerst wat zaken geregeld worden. Bent u benieuwd of de aanschaf van een brandblusser er daar één van is? In Nederland zijn brandblussers alleen wettelijk verplicht in publiekelijk toegankelijke ruimten, waar uw privéboot niet toe behoort. Op uw boot gelden dus andere regels wat betreft brandblussers. In dit artikel leest u er meer over.

 

Brandblusser verplicht voor snelle motorboten

Zolang u geen vaarbewijs nodig heeft voor de boot, en u alleen op de binnenwateren vaart, hoeft u geen reddingsvesten en geen brandblusser aan boord te hebben. Uiteraard kan het geen kwaad om toch een blusser bij de hand te hebben. Zodra de boot sneller kan varen dan 20 kilometer/uur, valt u in de categorie ‘snelle motorboot’ en moet er verplicht minimaal één brandblusser van 2 kilogram aanwezig zijn. Ook reddingsvesten voor alle opvarenden zijn vereist. 

 

Brand blussen op een langzame boot

Mocht het gebeuren dat er brand ontstaat op uw boot, dan is het van belang die snel te kunnen doven. Zorg dus dat u direct binnen handbereik een goede brandblusser heeft. Een compacte sproeischuimblusser voor een boot die langzamer vaart dan 20 kilometer/uur is de Prymos voor auto, boot en camper. Deze blusser is geschikt voor de brandklassen A en B en is eenvoudig te bedienen. De lichtgewicht blusser verstikt het vuur in slechts enkele seconden, met een simpele druk op de knop. In totaal heeft de Prymos een zeer lange blustijd van ongeveer 26 seconden, waarmee hij gelijk staat aan een schuimblusser van 6 liter. De Prymos werkt zoals een deodorantspray en is door iedereen van alle leeftijden te bedienen, zelfs in panieksituaties. Hij laat geen nevenschade achter, is onderhouds- en vorstvrij, milieuvriendelijk en recyclebaar.

 

Brand blussen op een snelle boot

De brandblusser die aan boord moet zijn van een snelle motorboot, dient een minimale inhoud te hebben van 2 kilogram. Vaak wordt er gekozen voor een poederblusser of een schuimblusser. Bekijk voordat u een blusser aanschaft wat voor effect elk type blusser heeft. De nadelen van een poederblusser zijn de korte blustijd en de nevenschade die de poeder veroorzaakt. En een schuimblusser blust dan wel langer, maar heeft een minder groot blussend vermogen.

Heeft u nog vragen over boten en brandblussers, of wilt u meer informatie over ons uitgebreide aanbod blussers? Neem dan gerust contact met ons op.