Facebook Pixel

Noodverlichting

Noodverlichting is noodzakelijk. Daar zal iedereen het mee eens zijn. Op het moment dat door brand de stroom uitvalt, moet de verlichting in het pand gewoon blijven werken. U kunt zich voorstellen dat er speciale installaties nodig zijn om dat mogelijk te maken, die onder andere goed bestand zijn tegen hitte. Voor noodverlichting gelden dan ook een aantal eisen en voorwaarden. Welke zijn dat? En – als u noodverlichting gaat kopen -  waar moet u in de praktijk rekening mee houden als u beslissingen maakt over het aanleggen van de noodverlichting?

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. V-Kap voor ES-Light 538
  € 24,00 € 29,04
 2. ES-Light 538 LED Noodverlichting
  Merk: ES-Light
  Materiaal:
  Status: Direct leverbaar
  € 32,00 € 38,72
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
De eisen voor noodverlichting op een rijtje.

Regels en normen voor de noodverlichting

Er is een directe relatie tussen de betrouwbaarheid van de noodverlichting en de brandveiligheid. Die moet altijd inschakelen op het moment dat de stroomvoorziening hapert en maakt het mogelijk voor burgers of werknemers om de uitgang veilig te vinden.

De regels rondom noodverlichting zijn te vinden in de Arbowet enerzijds en in het Bouwbesluit anderzijds.

Eisen noodverlichting volgens het Bouwbesluit

In het Bouwbesluit zijn de minimale eisen opgenomen rondom veiligheid en gezondheid. Daar horen ook eisen rondom noodverlichting bij. De voorschriften in dit Besluit zijn leidend: u moet zich houden aan de voorschriften die hierin worden opgenomen. Noodverlichting wordt hierin vrijwel zonder uitzondering verplicht.

Voorschriften noodverlichting volgens de Arbowet

In de Arbowet worden eisen opgenomen rondom veilig werken. Het uitgangspunt is dat de werknemer zorg moet dragen voor zijn werknemers. Goede noodverlichting is daarbij ook een belangrijk punt van aandacht. Nooduitgangen en vluchtwegen moeten toegankelijk én goed zichtbaar zijn onder alle omstandigheden. Zeker werkplekken waarop het risico op brand hoger is, moeten volgens de Arbowet voorzien zijn van noodverlichting. Als werkgever bent u dus verplicht om ervoor te zorgen dat de veiligheid in het gebouw in orde is.

Europese normen

Naast het feit dat er noodverlichting moet zijn, zijn er ook Europese eisen aan de vorm van die verlichting. Het gaat hier om een praktische uitwerking en een handleiding van de wet. Er zijn een aantal Europese normen rondom noodverlichting. Deze gaan onder andere over de eisen aan zichtbaarheid. Ook worden er productnormen gesteld aan de armaturen en aan de voedingssystemen. Noodverlichtingsonderdelen hebben meestal een ENEC-markering, waaraan je kan herkennen dat er aan deze normen wordt voldaan.

Meer weten over noodverlichting? Neem contact op

Als u noodverlichting aanlegt, is het wel fijn als u ook zeker weet dat deze werkt op het moment dat het nodig is. Neem daarom contact met ons op. Wij staan u graag te woord over de beste oplossingen qua verlichting, en over de normen, waarden en regels waar deze aan moet voldoen.