Facebook Pixel

Noodverlichting

Noodverlichting is noodzakelijk. Daar zal iedereen het mee eens zijn. Op het moment dat door brand de stroom uitvalt, moet de verlichting in het pand gewoon blijven werken. Hiervoor zijn speciale installaties nodig, die onder andere goed bestand zijn tegen hitte. Voor noodverlichting gelden dan ook een aantal eisen en voorwaarden. Welke zijn dat? En waar moet u in de praktijk rekening mee houden als noodverlichting gaat kopen? Wij zetten de eisen en eigenschappen voor goede led noodverlichting voor u op een rijtje.

De eisen voor noodverlichting op een rijtje.

Regels en normen voor de noodverlichting

Er is een directe relatie tussen de betrouwbaarheid van de noodverlichting en de brandveiligheid. Die moet altijd inschakelen op het moment dat de stroomvoorziening hapert. Zo maakt noodverlichting het altijd mogelijk voor burgers of werknemers om de uitgang veilig te vinden. De regels rondom noodverlichting zijn te vinden in de Arbowet en in het Bouwbesluit.

Voorschriften noodverlichting volgens de Arbowet

In de Arbowet worden eisen opgenomen rondom veilig werken. Het uitgangspunt is dat de werknemer zorg moet dragen voor zijn werknemers. Goede led noodverlichting is daarbij ook een belangrijk aandachtspunt. Nooduitgangen en vluchtwegen moeten toegankelijk én goed zichtbaar zijn onder alle omstandigheden. Zeker op werkplekken waar het risico op brand hoger is, is dit belangrijk. Als werkgever bent u dus verplicht om ervoor te zorgen dat de veiligheid in het gebouw in orde is.

Eisen noodverlichting volgens het Bouwbesluit

In het Bouwbesluit zijn de minimale eisen opgenomen rondom veiligheid en gezondheid. Daar horen ook eisen rondom noodverlichting bij. De voorschriften in dit besluit zijn leidend en moeten dus worden opgevolgd. Noodverlichting wordt hierin vrijwel zonder uitzondering verplicht.

Europese normen

Naast het feit dat er noodverlichting moet zijn, zijn er ook Europese eisen aan de vorm van de verlichting. Deze gaan onder andere over de zichtbaarheid. Ook worden er productnormen gesteld aan de armaturen en aan de voedingssystemen van de noodverlichting. Noodverlichtingsonderdelen hebben meestal een ENEC-markering, waaraan je kan herkennen dat er aan deze normen wordt voldaan.

Pictogrammen van noodverlichting

Alle soorten noodverlichting in ons assortiment zijn voorzien van pictogrammen. De pictogrammen geven een duidelijke vluchtrichting aan door middel van een pijl (omhoog, omlaag, links of rechts). Op deze manier wordt verwarring en paniek bij een ontruiming voorkomen en kunnen mensen snel de weg naar buiten vinden.

Duurzaam met led noodverlichting

Brandblusser XL maakt uitsluitend gebruik van led noodverlichting. De voordelen van led noodverlichting zijn de lange levensduur en de aanzienlijke vermindering in stroomverbruik. Dit is een groot voordeel wanneer u continu brandende noodverlichting nodig heeft (zoals bij nooduitgangsborden).

Noodverlichting vervangen of nieuwe noodverlichting kopen?

Als u led noodverlichting wilt kopen, is het fijn als u weet dat deze werkt op het moment dat het nodig is. Heeft u vragen over noodverlichting of wilt u advies? Neem gerust contact met ons op. Ook voor het vervangen van uw bestaande noodverlichting kunt u terecht bij Brandblusser XL.