Facebook Pixel

Brandmelders

Het waarborgen van veiligheid in uw woning of bedrijfsruimte begint met het installeren van de juiste brandmelders. Bij Brandblusser XL begrijpen we het belang van een veilige omgeving, daarom hebben we een zorgvuldig geselecteerd assortiment aan brandmelders beschikbaar. Van rookmelders tot hittemelders en koolmonoxidemeters, wij bieden u de juiste oplossingen om de veiligheid in uw omgeving te garanderen.

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina
Brandmelder kopen? XL Assortiment brandmelders!

De werking van brandmelders

Brandmelders zijn essentiële veiligheidsinstrumenten die actief monitoren op tekenen van brand, zoals rook, hitte of de aanwezigheid van koolmonoxide. Bij detectie van één van deze indicatoren, zal de brandmelder onmiddellijk een luid alarm afgeven, waardoor bewoners of aanwezigen gewaarschuwd worden en op tijd kunnen reageren. Het werkingsprincipe van brandmelders varieert afhankelijk van het type melder. 

Onze brandmelders

Rookmelders

Onze rookmelders werken op basis van twee voornaamste technologieën: ionisatie en optische detectie. Ionisatiemelders zijn bijzonder gevoelig voor kleine rookdeeltjes, zoals die van vlammende branden en werken door een klein beetje radioactief materiaal te gebruiken om lucht te ioniseren. Dit creëert een stroomcircuit binnenin de melder. Wanneer rookdeeltjes dit circuit binnendringen, wordt de stroom verstoord, wat het alarm activeert. Optische rookmelders gebruiken een lichtbron en een lichtsensor. Wanneer rook de melder binnendringt, verstrooit het de lichtstraal, waardoor sommige lichtdeeltjes op de sensor vallen en het alarm geactiveerd wordt. Optische melders zijn effectiever bij het detecteren van smeulende branden die vaak een grotere hoeveelheid rook produceren.

Hittemelders

Voor ruimtes waar dampen en gassen vrijkomen, zoals keukens en garages, zijn onze hittemelders de ideale keuze. Hittemelders detecteren niet de rook, maar een snelle stijging van de temperatuur of een temperatuur die een bepaald niveau overschrijdt. Ze zijn ideaal voor ruimtes waar rook normaal kan voorkomen, zoals keukens, of in zeer stoffige of vochtige omgevingen waar rookmelders onpraktisch zouden zijn. Deze melders kunnen ofwel een vaste temperatuurdrempel hebben, waarbij het alarm afgaat wanneer deze drempel wordt overschreden, of ze kunnen reageren op een snelle temperatuurstijging, zelfs als de maximale temperatuur niet extreem hoog is.

Koolmonoxide meters

Koolmonoxidemeters zijn cruciaal in huizen met een open haard of andere bronnen van verbranding. Deze meters zijn ontworpen om het gevaarlijke, geurloze en kleurloze gas te detecteren dat kan ontstaan bij onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. Ze werken door een elektrochemische cel te gebruiken die een elektrische stroom produceert wanneer deze wordt blootgesteld aan koolmonoxide, wat het alarm triggert.

Welke brandmelder kopen?

De keuze voor een brandmelder hangt af van uw specifieke situatie en de ruimtes binnen uw woning of bedrijfspand. Wij adviseren u graag over de meest geschikte optie voor uw omgeving.

Waar moet een brandmelder aan voldoen

Elke brandmelder in ons assortiment voldoet aan de strikte veiligheidsnormen en is voorzien van duidelijke productinformatie. Zo weet u precies wat u koopt. Naast de basisvereisten is het belangrijk om te weten dat er specifieke regelgeving en keurmerken bestaan die de kwaliteit en betrouwbaarheid van brandmelders waarborgen. In Nederland moeten brandmelders bijvoorbeeld voldoen aan de NEN-EN 14604 norm voor rookmelders en de NEN 2555 voor rookmelders in woonfuncties. Deze normen stellen eisen aan de werking, betrouwbaarheid en het onderhoud van de melders.

Een brandmelder bestellen die hitte detecteert

Voor specifieke ruimtes waar rookmelders niet effectief zijn, zoals keukens of garages, bieden wij hittemelders die snelle temperatuurstijgingen detecteren. Deze hittemelders zijn ontworpen om te reageren op een significante toename van de temperatuur, waardoor ze ideaal zijn voor omgevingen waar rook vaak voorkomt als onderdeel van normale activiteiten, zoals koken. Dit vermindert het risico op valse alarmen. Daarnaast zijn hittemelders nuttig in ruimtes met veel stof of dampen, waar rookmelders ten onrechte kunnen afgaan. Het is belangrijk om te weten dat hittemelders een aanvulling zijn op rookmelders en niet als vervanging dienen. Voor een complete bescherming raden we aan om beide typen melders te installeren in uw woning of bedrijfspand.

Levensduur brandmelder

De gemiddelde levensduur van een brandmelder is 10 jaar. Dit blijft afhankelijk van het type en merk van de brandmelder. Wij adviseren om de vervangingsdatum goed in de gaten te houden voor optimale veiligheid. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig, bijvoorbeeld maandelijks, de werking van de brandmelder te testen met de testknop. Houd ook de brandmelder stofvrij, omdat stofophoping de werking kan beïnvloeden. Mocht u merken dat de brandmelder niet meer functioneert zoals verwacht, dan is het belangrijk deze eerder te vervangen. Let bij aankoop op de productiedatum of vervangingsdatum die vaak vermeld staat op de brandmelder zelf, zodat u altijd weet tot wanneer het product betrouwbaar is.

Brandmelders plaatsen in uw woning

Het aantal brandmelders en de plaatsing ervan hangt af van uw woning. Minimaal één per verdieping wordt aangeraden, maar voor optimale veiligheid adviseren wij in elke ruimte een melder te plaatsen. Vooral in ruimtes waarin u slaapt en de vluchtroutes die u zou nemen in geval van brand, is het plaatsen van een brandmelder cruciaal. Het is belangrijk dat de melders op strategische plaatsen worden geïnstalleerd, zoals aan het plafond in het midden van een ruimte of hal. Vermijd plaatsing nabij ventilatieopeningen of in hoeken waar stilstaande lucht de detectie van rook of hitte kan vertragen. Voor ruimtes met een hoger risico op brand, zoals de keuken of de garage, kunt u overwegen om specifieke melders te plaatsen die geschikt zijn voor die omgeving, zoals hittemelders in de keuken om valse alarmen te voorkomen. Het zorgvuldig kiezen van de juiste locatie voor elke melder verhoogt de effectiviteit en zorgt voor een vroegtijdige waarschuwing in geval van brand.

Brandmelders kopen bij Brandblusser XL

Bij Brandblusser XL koopt u gemakkelijk en snel de brandmelders die uw veiligheid garanderen. Ons assortiment aan brandweermateriaal is zorgvuldig samengesteld op basis van kwaliteit en betrouwbaarheid. Heeft u vragen of wenst u advies? Neem dan gerust contact met ons op. Daarnaast kunt u ook gemakkelijk brandblussers kopen via Brandblusser XL voor optimale veiligheid thuis of op het werk!